Orkiszowe ciasto jogurtowe z brzoskwiniami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pyszne ciasto jogurtowe upieczone na bazie mąki orkiszowej z dodatkiem trzcinowego cukru to doskonałe ciasto dla osób będacych na diecie, zawiera mało kalorii.

Orkiszowe ciasto jogurtowe z brzoskwiniami

Składniki:

Orkiszowe ciasto jogurtowe z brzoskwiniami

 

 

Sposób przygotowania:

Orkiszowe ciasto jogurtowe z brzoskwiniami
Brzoskwinię odcedzamy z syropu, osuszamy papierem kuchennym i kroimy w plasterki. Do miski wsypujemy cukier, dodajemy płatki owsiane, rozkłócone jajka, olej, jogurt. Mieszamy. Makę przesiewamy z proszkiem i również dodajemy do pozostałych składników. Na koniec dodajemy esencję. Tortownicę smarujemy masłem, posypujemy tartą bułką, wylewamy ciasto. na wierzchu układamy plasterki brzoskwiń. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy ciasto około 60 minut. Ciasto powinno się lekko przyrumienić, a owoce odrobinę skarmelizować. Po wystudzeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem.