kontakt1982

kontakt1982

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 262]

Orkiszowe muffinki z agrestem i czerwoną porzeczką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Lato smakuje owocami, korzystajmy więc z tego dobrodziejstwa. Proponuję wam muffinki z agrestem i czerwoną porzeczką.

Orkiszowe muffinki z agrestem i czerwoną porzeczką

Składniki:

Orkiszowe muffinki z agrestem i czerwoną porzeczką

 

  • składniki:

 

  • 2 jajka z chowu na wolnym biegu
  • 80 g miękkiego masła
  • 1/3 szklanki cukru trzcinowego
  • 1/2 szklanki mąki orkiszowej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 4 łyżki śmietanki 30%
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g agrestu
  • 100 g czerwonej porzeczki

 

  • kruszonka:

 

Sposób przygotowania:

Orkiszowe muffinki z agrestem i czerwoną porzeczką

ETAP 1:

Przygotuj 6 wolno stojących papilotek, jeśli nie posiadasz takich, dno foremki do muffinek wyłóż papilotkami (8-9 papilotek). Białka oddziel od żółtek. Białka ubij w miseczce na sztywno.

Miękkie masło utrzyj z cukrem trzcinowym i żółtkami. Gdy masa będzie gładka wsyp obie mąki, proszek do pieczenia i dodaj śmietankę. Zmiksuj dokładnie. Na końcu dodaj ubite na sztywno białka, delikatnie wymieszaj całość do połączenia składników.

Agrest i porzeczki opłucz i pozbaw szypułek, część odłóż do dekoracji.

Z zimnego masła, cukru i mąki gryczanej zagnieć kruszonkę (konsystencja mokrego piasku).

Piekarnik nagrzej do 170 stopni, papilotki napełnij ciastem do 2/3 wysokości, dodaj owoce,a wierzch posyp kruszonką. Wstaw foremki do piekarnika i piecz przez 30 minut do tzw suchego patyczka.

Gotowe muffinki wystudź, przed podaniem lekko posyp cukrem pudrem.