anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 687]

Orkiszowe muffinki z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Dziecinnie proste do zrobienia, gotowe w kilka chwil muffinki w nieco zdrowszej wersji, bo upieczone z orkiszowej mąki. Połączenie jabłek i cynamonu gwarantuje znakomity smak.

Orkiszowe muffinki z jabłkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Orkiszowe muffinki z jabłkami

 

  • mąka orkiszowa typ 500 - 250 g
  • cynamon – 2 łyżeczki
  • drobny cukier do wypieków – 3/4 szk.
  • proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
  • jajka – 2 szt.
  • olej rzepakowy – 1/2 szk.
  • jogurt naturalny – 2/3 szk.
  • jabłka kwaśne - 300 g

Sposób przygotowania:

Orkiszowe muffinki z jabłkami
Składniki ciasta powinny być w temperaturze pokojowej. W misce roztrzepać widelcem jajka, dodać olej i jogurt i ponownie całość roztrzepać widelcem.

W drugiej misce wymieszać wszystkie suche składniki,czyli: mąkę, proszek do pieczenia,cynamon i cukier. Suche i mokre składniki wymieszać do połączenia się składników. Jabłka umyć, obrać, pokroić w drobną kostkę i wymieszać z ciastem.

Ciastem napełniać papilotki włożone do foremki do muffinek do 3/4 wysokości.

Foremkę wstawić do nagrzanego do 190°C piekarnika i piec 20-25 minut, a następnie wystudzić na kratce kuchennej.  


Orkiszowe muffinki z jabłkami
W jednej misce roztrzepać widelcem dwa jajka.
Orkiszowe muffinki z jabłkami
W drugiej misce wymiezać suche składniki.
Orkiszowe muffinki z jabłkami
Wszystkie składniki krótko wymieszać do połączenia składników.
Orkiszowe muffinki z jabłkami
Ciastem napełnić papilotki włożone do foremki.