alien1985

alien1985

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 534]

Orkiszowe muffiny z bakaliami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszne, zdrowe i szybkie w przygotowaniu muffinki. Polecam wszystkim łasuchom. Są naprawdę smakowite :)

Orkiszowe muffiny z bakaliami

Składniki:

Orkiszowe muffiny z bakaliami

 

  • 1,5 szkl mąki orkiszowej
  • 0,5 szkl płatków orkiszowych
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • 3/4 szkl cukru trzcinowego
  • 1 lyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 jajko
  • 1 szkl mleka
  • 1/4 szkl oleju
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 lyżki żurawiny suszonej

Sposób przygotowania:

Orkiszowe muffiny z bakaliami

ETAP 1:

Orkiszowe muffiny z bakaliami
Do miski wsypujemy mąkę, płatki, siemię, proszek i cukier.

W jednej misce mieszamy składniki suche: mąkę, płatki, cukier, sodę i zmielone siemię lniane.

ETAP 2:

Orkiszowe muffiny z bakaliami
Do drugiej miski wlewamy olej, mleko i wbijamy jajko, lączymy z suchymi składnikami.

W drugiej misce mieszamy jajko, mleko i olej. Składniki mokre przelewamy do suchych.

ETAP 3:

Orkiszowe muffiny z bakaliami
Następnie wsypujemy bakalie i wszystko razem mieszamy.

Dodajemy bakalie i wszystko razem mieszamy.

ETAP 4:

Orkiszowe muffiny z bakaliami
Masę przekładamy do foremek wyłożonych papilotami i pieczemy ok 30 min

Ciasto przekładamy do foremek wyłożonych papilotkami. Pieczemy 30 min w temp 180 st lub do suchego patyczka. Smacznego :)