anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Orkiszowy chleb tostowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Tostowy chleb z mąki orkiszowej zapewnia uczucie sytości na dłużej niż ten z mąki pszennej. Ma delikatny smak, jest bogaty w aminokwasy, świetnie wpływa na trawienie i jest zalecany w diecie antycholesterolowej.

Orkiszowy chleb tostowy

Składniki:

Orkiszowy chleb tostowy

 

  • mąka orkiszowa typ 700 – 400 g
  • mąka pszenna typ 650 – 100 g
  • świeże drożdże – 15 g
  • letnia woda – 1 szk.
  • ciepłe mleko – 1 szk.
  • sól – 1 łyżeczka
  • cukier – 1/2 łyżeczki
  • masło – 2 łyżki

Sposób przygotowania:

Orkiszowy chleb tostowy

ETAP 1:

Orkiszowy chleb tostowy
Gotowe ciasto odstawić w cieple do wyrośnięcia.

Świeże drożdże wymieszać z cukrem, gdy drożdże się rozpuszczą, dodać 2 łyżki letniej wody i 2 łyżki mąki. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Obie mąki przesiać i przełożyć do misy miksera, dodać wyrośnięty rozczyn, ciepłą wodę i mleko, miękkie masło i sól.

Ciasto miksować początkowo na wolnych, a po chwili na wyższych obrotach końcówką do ciasta drożdżowego. Miskę przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

ETAP 2:

Orkiszowy chleb tostowy
Ciasto przełożyć do blaszki i odstawić do wyrośnięcia.

Następnie ciasto wyjąć z miski na oprószony mąką blat i jeszcze przez chwilę wyrabiać ręcznie, w razie potrzeby delikatnie podsypując mąką.

Z ciasta uformować bochenek i przełożyć do natłuszczonej i obsypanej mąką formy o wymiarach 36x8,5 cm. Foremkę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika i piec 15 minut. Następnie obniżyć temperaturę do 190°Ci piec jeszcze 40-45 minut.

ETAP 3:

Orkiszowy chleb tostowy
Upieczony chleb wystudzić na kratce kuchennej.

Chleb jest upieczony, gdy stukając w jego spód słychać głuchy odgłos. Wystudzić na kratce kuchennej.


Tagi:

chleb