Słownik kulinarny

o

Orzech pistacjowy

Orzech pistacjowy
fot. Edipresse / RF
Orzech pistacjowy jest to jadalne nasiono pistacji, rośliny należącej do rodziny nanerczowatych i występującej na półkuli północnej, w miejscach gdzie występuje  ciepły i umiarkowany klimat. Najwyższe drzewa osiągają nawet 24 m. Nasiona pistacji nazywane są pistacjami, orzechami pistacjowymi czy też zielonymi migdałami lub orzechami szczęścia. Znacząco wyróżniają się na tle innych orzechów i znane były ludziom od ponad 9000 lat. Ich smak zachwycał władców, a ich żony bardzo je ceniły. Nic dziwnego, ponieważ te niepozorne orzechy ukryte w szarawej skorupce dostarczają miłych wrażeń smakowych, ale też wielu cennych składników odżywczych. Posiadają bardzo charakterystyczny słodko-słony smak.

Zawartość
Pistacje są bardzo dobrym źródłem potasu – pomaga w obniżeniu ciśnienia krwi oraz luteiny i zeaksantyny, które mają znaczący wpływ w prawidłowym działaniu plamki żółtej oraz nie dopuszczeniu do jej zwyrodnienia. Zawierają także białko, tłuszcze, węglowodany, błonnik, witaminy: C, B, A, E, a także minerały: wapń, magnez, żelazo, fosfor, sód, cynk oraz fenole.

Działanie
Naukowcy donoszą o dobroczynnym działaniu regularnie spożywanych pistacji. Maja one dobroczynny wpływ na wzrok, mogą zapobiegać zwyrodnieniu plamki żółtej, przeciwdziałają rozwojowi niektórych nowotworów ( przede wszystkim płuc i prostaty). Poza tym wspomagają obniżenie ciśnienie krwi oraz poziomu cholesterolu we krwi, a także chronią układ sercowo-naczyniowy przed rozwojem wielu chorób. Zawarta w pistacjach witamina B wzmacnia nerwy i wspomaga organizm w sytuacjach stresowych, a także uspokaja. Warto włączyć pistacje do diety odchudzającej, ponieważ zawierają sporo błonnika.

Zastosowanie
Pistacje  często stanowią smaczną przekąskę wydobywaną prosto z łupinki, ale można z nich przygotować np. bakławę – słodki przysmak znany w kuchni tureckiej i ormiańskiej. Z  orzechów pistacjowych uzyskuje się również olej oraz są wykorzystywane w przemyśle jako dodatek do deserów, lodów, ciast, nadzień, marcepanów. 
Pistacje dodawane są do rozmaitych farszy, sosów, dipów oraz sałatek. Bardzo popularne w krajach azjatyckich.
Terrine z pistacjami

Terrine z pistacjami

anemon anemon
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Sernik Pistacjowy

Sernik Pistacjowy

Polpal Polpal

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: