SUPERPRZEPIS

Orzechowa delicja

  • 2
  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 4/5 głosów: 16
Orzechowa delicja Więcej zdjęć (3)

Idealnie nadaje się na wszelkiego rodzaju spotkania, urodziny, imieniny, święta! Goście na pewno poproszą o dokładkę:) POLECAM!

Składniki:

Orzechowa delicja

Biszkopt orzechowy(składniki na 1blat):

Masa kawowa:

  • 0,6 litry mleka,
  • 3 żółtka,
  • 1 budyń waniliowy,
  • 0,5 łyżki mąki tortowej,
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej,
  • ok 2 łyżki cukru do smaku,
  • 1,5 kostki masła,
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej ,
  • alkohol do smaku

DODATKOWO:

  • Paczka krakersów
  • kajmak (masa krówkowa) 1 puszka (500 gram)
  • 2 paczki delicji

Sposób przygotowania:

Orzechowa delicja

ETAP 1

Orzechowa delicja
Do ubitych jajek z cukrem dodajemy sypkie składniki

Żółtka oddzielamy od białek. Oddzielone białka ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier. Gdy cukier się rozpuści dodajemy żółtka. Do ubitej masy dokładamy wymieszane ze sobą mąkę, proszek i orzechy. Wlewamy olej. Delikatnie mieszamy całość. Ciasto wykładamy na blaszkę i pieczemy około 20 min w 180ºC.
W ten sam sposób pieczemy drugi biszkopt orzechowy. Upieczone biszkopty studzimy.

ETAP 2

Orzechowa delicja
Pod koniec dodajemy zaparzoną kawę

MASA: Połowę mleka gotujemy z cukrem, resztę mieszamy z mąką , budyniem i żółtkami. Gotujemy budyń i studzimy.
Rozpuszczamy kawę w niewielkiej ilości przegotowanej wody. Studzimy.
Masło ucieramy na puch. Do utartego stopniowo dodajemy budyń, a na koniec kawę. Doprawiamy całość do smaku alkoholem.

ETAP 3

Orzechowa delicja
Upieczone biszkopty nasączamy przygotowanym ponczem

Mając upieczone biszkopty oraz przygotowaną masę przystępujemy do przekładania. W trakcie przekładania biszkopty nasączamy ponczem kawowym

ETAP 4

Orzechowa delicja
Na kajmak wykładamy krakersy

Kolejno nakładamy na siebie:
• Biszkopt orzechowy,
• połowa kajmaku,
• krakersy,

ETAP 5

Orzechowa delicja
Na masę wykładamy delicje

W dalszej kolejności :
• połowa masy,
• delicje,
• połowa masy,
• biszkopt orzechowy,
• druga połowa kajmaku (po nałożeniu wykonujemy ozdobne wzorki na nim).