dorota w

dorota w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 302]

Orzechowa karpatka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 17

Bardzo orzechowa karpatka w wersji jesiennej. Orzechy dodałam do ciasta, kremu i na wierzch jako ozdobę. Ciasto z dodatkiem orzechów aż tak bardzo nie faluje jak "zwyczajne" ale smakuje doskonale. Słodki krem równoważy polewa z gorzkiej czekolady.

Orzechowa karpatka

Składniki:

Orzechowa karpatka

ciasto

krem orzechowy

  • 2 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mielonych orzechów
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
  • 300 g masła

polewa

Sposób przygotowania:

Orzechowa karpatka
Ciasto:

Do rondelka wlać wodę, dodać masło i orzechy, zagotować. Wsypać mąkę energicznie przy tym mieszając. Chwilę podgrzewać aż do uzyskania jednolitej bryły ciasta. Zostawić do ostygnięcia. Do zimnego ciasta wbić jajka, zmiksować blenderem. Wyłożyć do dwóch tortownic o średnicy 23 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 C, piec ok. 35 minut. Ostudzić.  

Krem:

Do rondelka wlać 1 i 1/2 szklanki mleka, wsypać cukier i orzechy, zagotować. W pozostałym mleku wymieszać proszek budyniowy, wlać na gotujące się mleko, ugotować budyń. Ostudzić. Do półmiękkiego masła dodawać po 1 łyżce zimnego budyniu orzechowego cały czas miksując. Gotowy krem wyłożyć na blat ciasta, wyrównać, przyłożyć drugim blatem ciasta, lekko docisnąć.  

Polewa:

Czekoladę rozpuścić nad parą wodną, polać po wierzchu ciasta i zaraz posypać orzechami.