Orzechowa krajanka

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Dobre,twarde,lepkie ,ekspresowe.Polecam! Bo warto!:D

Orzechowa krajanka

Składniki:

Orzechowa krajanka

 

  • 250 g mąki
  • 100g masła
  • opakownie cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 pojemnika 18% śmietany
  • jajko
  • szczypta soli
  • orzechów: nerkowca,włoskich,laskowych,ziemnych,brazylijskich i bakalii ( w orginalnym przepisie ich nie było ,ale Ja jak to Ja dodałam
  • 300 g cukru najlepiej brązowego
  • 100 ml wody
  • 2 łyżki miodu

 

Sposób przygotowania:

Orzechowa krajanka
1. Mąkę przesiej na stolnicę,wymieszaj z proszkiem do pieczenia,posiekaj z zimnym masłem.Szybko zagnieć z jajkiem,śmietaną,1/4 szklanki cukru i szczyptą soli.Zawiń w folię i włóż na ok. 20 minut do zamrażalnika.Schłodzone ciasto rozwałkuj i przełóż do blaszki posmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Piecz na złoty kolor w temp. 200 st.C przez około 10 minut , następnie schłódź. 2. Orzechy rozgnieć zawijając w ściereczkę i obijając je np. o kant blatu. Bakalie pokrój w kosteczkę. W rondlu zagotuj wodę z cukrem ,podgrzewaj aż cukier się skarmelizuje.Pod koniec dodaj miód ,bakalie i orzechy,wymeiszaj. 3. Masę od razu przełóż na upieczone kruche ciasto,równomiernie rozłóż widelcem,odstaw do ostygnięcia. Następnie pokrój.Smacznego!:)