gosiek i edzia

gosiek i edzia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 228]

Orzechowa rolada

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

świetne ciasto łatwe w przygotowaniu

Orzechowa rolada

Składniki:

Orzechowa rolada

 

  • Ciasto;
  • 20 dag twarogu
  • 5 łyżek mleka
  • 2 całe jajka
  • 6 łyżek oleju
  • 6 łyżek cukru
  • otarta skórka z cytryny
  • 30 dag mąki
  • 1 torebka proszku do pieczenia
  • Nadzienie;
  • 30 dag posiekanych orzechów włoskich
  • białko
  • 3 łyżki cukru
  • 5 łyżek śmietany kwaśnej
  • żółtko
  • olejek migdałowy

 

 

Sposób przygotowania:

Orzechowa rolada
Twaróg wymieszaj z mlekiem, jajkami, olejem, cukrem i skórką cytrynową. Cały czas miksując, dodaj połowę mąki. Resztę mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia, wsyp do masy serowej i rękoma wyrób ciasto. uformuj kulę i na stolnicy rozwałkuj na kwadrat. Przygotuj farsz; posiekane orzechy wymieszaj z białkiem, cukrem i śmietaną, dodaj olejek migdałowy. Rozsmaruj farsz na cieście i uformuj roladę. Ciasto ułóż w formie i posmaruj rozkłóconym żółtkiem, piecz w piekarniku przez 40 minut.