Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Orzechowa szarlotka z migdałową bezą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Nie ma to jak smak i zapach domowej szarlotki. Najlepiej smakuje jeszcze ciepła oczywiście. Tym razem przygotowałam wersję z orzechami i bezą.

Orzechowa szarlotka z migdałową bezą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Orzechowa szarlotka z migdałową bezą

 

 

 

Sposób przygotowania:

Orzechowa szarlotka z migdałową bezą
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i połączyć ze zmielonymi orzechami włoskimi. Dodać zimne masło i posiekać. Dodać żółtka i szybko zagnieść. Do przygotowania ciasta użyłam malaksera. 2/3 ciasta wylepić formę do pieczenia (21x30) i odstawić do lodówki na 30min. 1/3 połączyć z kakao i włożyć do zamrażarki. Jabłka obrać i skroić w kostkę pozbywając się gniazd nasiennych. W garnku rozpuścić masło z cukrem i wrzucić jabłka. Dodać goździki i cynamon. Prażyć, aż zmiękną. Cukru można dodać mniej lub więcej w zależności od gatunku jabłek. Jak będą miękkie usunąć goździki. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190*C i wstawić ciasto w formie na ok 20min. Białka ubić ze szczyptą soli, a kiedy zacznie sztywnieć dodawać partiami cukier. Mikser powinien być ustawiony na wysokich obrotach. Gdy cukier całkowicie się rozpuści dodać sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Na końcu wsypać zmielone migdały i delikatnie szpatułką wymieszać. Kiedy spód będzie podpieczony, wyłożyć jabłka, zetrzeć na tarce jarzynowej kakaowe ciasto i wyłożyć bezę. Użyłam rękawa cukierniczego. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C, a po 5min. zmniejszyć na 170*C i piec przez 30min. Smacznego!
Orzechowa szarlotka z migdałową bezą
Ciasto podzielić i do 1/3 wgnieść kakao.
Orzechowa szarlotka z migdałową bezą
Jabłka uprażyć na maśle z cukrem dodając przyprawy.
Orzechowa szarlotka z migdałową bezą
Na podpieczony spód wyłożyć uprażone jabłka.
Orzechowa szarlotka z migdałową bezą
Na jabłka zetrzeć zmrożone ciasto kakaowe.