hania123

hania123

Starszy Kucharz
[Przepisów: 18]

Orzechowa tarta z jabłkami i czekoladowym budyniem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Krucha, aromatyczna tarta, ozdobiona różami, wykonanymi z jabłek. Połączenie cynamonu, orzechów i jabłek, to idealny deser na jesienne dni.

Orzechowa tarta z jabłkami i czekoladowym budyniem

Składniki:

Orzechowa tarta z jabłkami i czekoladowym budyniem

 

 

 

Sposób przygotowania:

Orzechowa tarta z jabłkami i czekoladowym budyniem

tarta

Z mąki orzechowej, kokosowej, masła, jajka i cukru pudru zagnieść kruche ciasto. Wstawić na ½ godziny do lodówki.

1 ½ szklanki mleka zagotować z cukrem, cynamonem i masłem. W ½ szklanki mleka rozpuścić mąkę ziemniaczaną i kakao, dodać do mleka z cukrem, zagotować, mieszając. Wystudzić.

Jabłka umyć, przekroić na pół, następnie przy pomocy obieraczki do warzyw pokroić na cienkie półplasterki.

Ciastem, wylepić formę do tarty, podpiekać przez 10 minut w 180 stopniach. Na cieście rozłożyć budyń, równomiernie.

Na budyniu ułożyć plasterki jabłek, tak, aby powstały róże. Tartę piec 20 minut w 180 stopniach. Wystudzić.

Tagi:

tarta