VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Orzechowa tarta z truskawkami i mascarpone

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Orzechowy spód, słodka śmietana z mascarpone i truskawki. Do tego jeszcze orzechy w karmelu. Można chcieć czegoś więcej. Ciacho idealne na leniwe popołudnie!

Orzechowa tarta z truskawkami i mascarpone

Składniki:

Orzechowa tarta z truskawkami i mascarpone

 

Sposób przygotowania:

Orzechowa tarta z truskawkami i mascarpone
Orzechy włoskie blendujemy na drobny pył w blenderze. Na stolnice przesiewamy mąkę, siekamy z masłem. Dodajemy cukier, orzechy i żółtka. Wszystko zagniatamy na gładkie ciasto. Owijamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce przez 2 godziny. Ciastem wylepiamy formę o średnicy 26 cm. Przykrywamy folia aluminiowa i wysypujemy grochem. Pieczemy w 180*C przez 15 minut.

Następnie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze 10 minut. Śmietanę miksujemy na sztywno z dodatkiem cukru pudru i śmietan fixu. Następnie dodajemy serem mascarpone i miksujemy tylko do połączenia składników. Kremem smarujemy wystudzona tartę. Na wierzchu układamy pokrojone w plasterki truskawki i orzechy arachidowe w karmelu. Całość zalewamy rozpuszczoną w szklance wrzątku i tężejąca galaretką.