SUPERPRZEPIS

Orzechowa tarta ze szpinakiem, groszkiem i ricottą

  • 2
         
ocena: 5/5 głosów: 4
Orzechowa tarta ze szpinakiem, groszkiem i ricottą Więcej zdjęć (2)

Tarta z kruchego ciasta z dodatkiem orzechów włoskich z nadzieniem z ricotty, szpinaku i groszku, idealna na wiosenny piknik.

Składniki:

Orzechowa tarta ze szpinakiem, groszkiem i ricottą

Kruche ciasto

Nadzienie

Sposób przygotowania:

Orzechowa tarta ze szpinakiem, groszkiem i ricottą

Przygotowanie kruchego ciasta

Orzechowa tarta ze szpinakiem, groszkiem i ricottą
Ciasto zagniatamy szybko, aby po upieczeniu było kruche a nie twarde.

Przygotowanie kruchego ciasta rozpoczynamy od zblendowania orzechów włoskich na pył.

Miksujemy mąkę z zimnym masłem pokrojonym w kostkę, szczyptą soli i zblendowanymi orzechami.

Dodajemy jajko i 2 łyżki zimnego mleka. Ciasto zagniatamy, owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce ok.1 godziny.

Przygotowanie nadzienia

Orzechowa tarta ze szpinakiem, groszkiem i ricottą
Świeży groszek możemy zastąpić mrożonym.

Oczyszczony szpinak blendujemy z 5-6 listkami bazylii i kilkoma gałązkami natki pietruszki.
Groszek gotujemy al dente w małej ilości wody.

Miksujemy jaja ze śmietaną i ricottą. Dodajemy szpinak z bazylią i natką pietruszki, starkowany parmezan oraz drobno pokrojone 2 ząbki czosnku. Doprawiamy solą i pieprzem.

Całość dokładnie mieszamy.

Przygotowanie tarty

Orzechowa tarta ze szpinakiem, groszkiem i ricottą
Podpieczone ciasto odstawiamy do wystygnięcia.

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni.

Okrągłą formę do tarty o średnicy 25 cm wykładamy papierem do pieczenia.

Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość ok. 0,5 cm.

Ciastem wylepiamy formę razem z bokami, nadmiar ciasta odcinamy.

Ciasto nakłuwamy w kilku miejscach widelcem.

Ciasto pieczemy ok. 15 minut.

Pieczenie tarty

Orzechowa tarta ze szpinakiem, groszkiem i ricottą
Z pozostałego kruchego ciasta wycinamy ciasteczka-kwiatuszki, które po upieczeniu tarty będą smaczną dekoracją.

Na podpieczone kruche ciasto układamy połowę groszku.

Na groszek wylewamy masę jajeczną. Wierzch tarty dekorujemy drugą połową groszku.

Tartę pieczemy ok. 30-40 minut.