jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Orzechowe brownie z gruszkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Brownie to podobno najprostsze ciasto na świecie Jest w tym sporo prawdy! Dodatkowo bardzo szybko się je robi! Ma jednak i wady- UZALEŻNIA:)

Orzechowe brownie z gruszkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Orzechowe brownie z gruszkami

 

  • Blaszka 23x23 cm (kwadratowa tortownica)
  • Składniki:
  • 3-4 gruszki,
  • Sok z połowy cytryny,
  • 1 czekolada gorzka,
  • 100 g masła,
  • 100 g cukru pudru,
  • 100 g orzechów włoskich,
  • 3 jajka,
  • Szczypta soli,
  • 1 łyżka rumu,
  • 1 łyżka mąki

 

Sposób przygotowania:

Orzechowe brownie z gruszkami
Orzechy mielimy. Gruszki obieramy, przekrawamy na połowę, wydrążamy gniazda nasienne, i skrapiany sokiem z cytryny. Masło oraz połamaną czekoladę rozpuszczamy. Do rozpuszczonych składników dodajemy alkohol. Czekoladową masę studzimy. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy ze szczypta soli. Do żółtek dodajemy cukier i ucieramy razem. Do utartych dodajemy rozpuszczoną czekoladę. Miksujemy. Na koniec wsypujemy orzechy wymieszane z mąką. Całość delikatnie mieszamy dodając stopniowo ubite białka. Gotowe ciasto wylewamy na przygotowaną blaszkę. Na wierzchu układamy gruszki. Przed wyłożeniem można je naciąć. Brownie pieczemy około 50 minut w 180°C. Po upieczeniu studzimy.
Orzechowe brownie z gruszkami
Gruszki obieramy i skrapiamy sokiem z cytryny
Orzechowe brownie z gruszkami
Masło oraz czekoladę rozpuszczamy na małym ogniu
Orzechowe brownie z gruszkami
Do gotowego ciasta dodajemy pianę z białek
Orzechowe brownie z gruszkami
Ciasto wykładamy na blaszkę. Układamy gruszki