PaniAnia

PaniAnia

Kucharz
[Przepisów: 13]

Orzechowe luksusowe

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 14

ulubione ciasto moich znajomych....

Orzechowe luksusowe

Składniki:

Orzechowe luksusowe

 

  • Ciasto:
  • 135g maki pszennej lub krupczatki
  • 270g cukru
  • 9jaj
  • 135g zmielonych orzechow wloskich
  • 2lyzeczki proszku do pieczenia
  • sol
  • Krem:
  • 375g masla
  • 3jaja
  • 6lyzek cukru
  • 3lyzki kawy mielonej
  • 3lyzki migdalow pokrojonych
  • 2-3lyzki rumu lub spirytusu
  • Polewa:
  • 12dag masla
  • 1/2tabliczki czekolady gorzkiej;
  • do przybrania polowki orzechow wloskich

Sposób przygotowania:

Orzechowe luksusowe
Ciasto:z bialek i szczypty soli ubic sztywna piane.Dodac cukier i ubijac nadal,az cukier sie rozpusci.Nastepnie dodac zoltka i jeszcze chwilke ubijac.Do masy dodac make wymieszana z proszkiem,orzechy i delikatnie wymieszac.Forme wylozyc papierem,wylac ciasto i piec 30min w temp.200ºC.Upieczone i ostudzone ciasto przeciac poziomo na trzy czesci. Krem:z bialek ubic sztywna piane,stopniowo dodawac zoltka oraz cukier i dalej ubijac.Mase jajeczna polaczyc z miekkim maslem i utrzec na puszysty krem.Kawe zaparzyc w malej ilosci wrzatku(ok1/2szkl),napar przecedzic i ostudzic.Do kremu dodac kawe,migdaly oraz alkohol i wymieszac. Polewa:maslo roztopic,dodac pokruszona czekolade i nadal podgrzewac stale mieszajac,az polewa stanie sie lsniaca i gladka.Jesli jest za rzadka wsypac lyzke kakao i wymieszac.Przelozenie:ciasto-krem-ciasto-krem-ciasto-krem-polewa,przybrac polowkami orzechow i lekko posypac zmielonymi