SUPERPRZEPIS

Orzechowe muffinki z czekoladą

  • 2
  • rzelkazag
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 18
         
ocena: 4/5 głosów: 9
Orzechowe muffinki z czekoladą

Pulchne i mięciutkie muffinki o smaku orzechowym z kostką czekolady w środku. Wspaniałe do popołudniowej kawki.

Składniki:

Orzechowe muffinki z czekoladą

Ciasto:

  • 3 białka
  • 120 g cukru
  • 230 g mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 ml oleju
  • 100 ml mleka 3.2%
  • 1 garść orzechów włoskich
  • 18 kostek czekolady z nadzieniem np o smaku toffi (wedle upodobania)

Ponadto:

Sposób przygotowania:

Orzechowe muffinki z czekoladą

Ciasto:

Orzechowe muffinki z czekoladą
Z podanych składników przygotowujemy ciasto i przelewamy do papilotek

Białka ubijamy ze szczyptą soli na puch. Dodajemy cukier, miksujemy do połączenia składników. Powoli dolewamy olej i mleko, miksując na najniższych obrotach. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia oraz startymi na wiór orzechami włoskimi. Przekładamy do masy z białek i delikatnie łączymy za pomocą łyżki. Masę przelewamy do przygotowanych wcześniej papilotek papierowych, do 2/3 wysokości.

Dodatek czekolady

Orzechowe muffinki z czekoladą
Do każdej papilotki wkładamy po kostce czekolady z nadzieniem np toffi

W środek wbijamy kostkę czekolady i wkładamy do nagrzanego do 170st C piekarnika na ok 25 minut (Pieczemy do suchego patyczka- jak biszkopt.)

Dekoracja

Orzechowe muffinki z czekoladą
Upieczone muffinki studzimy i dekorujemy rozpuszczoną czekoladą i wiórkami orzechowymi

Wierzch upieczonych muffinek polewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej białą czekoladą z mlekiem oraz posypujemy orzechami. Pozostawiamy do zastygnięcia.