Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Orzechowe parfait

         
ocena: 4/5 głosów: 1

Żółtka, całe jajka i 10 dag cukru ubić na parze, a następnie ubijać dalej nad

Orzechowe parfait

Składniki:

Orzechowe parfait

 

  • 13 dag cukru
  • 4 żółtka
  • 2 jajka
  • 5 dag orzechów laskowych
  • 2 łyżki kremu orzechowego
  • 350 ml śmietanki kremowej
  • 2 łyżeczki rumu
  • 2 łyżeczki likieru czekoladowego

Sposób przygotowania:

Orzechowe parfait
Żółtka, całe jajka i 10 dag cukru ubić na parze, a następnie ubijać dalej nad zimną wodą. Z reszty cukru i wody przyrządzić karmel. Orzechy posiekać, dodać do karmelu i odstawić w chłodne miejsce. Po wystudzeniu dodać do masy jajecznej. Krem orzechowy rozpuścić w misce w kąpieli wodnej, dodać rum, likier czekoladowy i wymieszać. Całość dodać do masy orzechowej, na koniec ubitą na sztywno śmietankę. Masę mrozić w formie do parfait 4-5 godzin.

Tagi:

jajko jajka