Strona główna orzechowe pychotki z ciastem francuskim

orzechowe pychotki z ciastem francuskim

Francuskie « poprzedni | następny »
szalonamonia - autor przepisu orzechowe pychotki z ciastem francuskim offline

Srebrny Ekspert
Przepisy: 843
  • Wyślij znajomemu
Zgłoś nadużycie 
orzechowe pychotki z ciastem francuskim
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

pyszne ciasto orzechowe z ciastem francuskim i kremem waniliowym w towarzystwie malin


danie wegetariańskie
trudność: średne
czas:

orzechowe pychotki z ciastem francuskim - SKŁADNIKI:

  • 0,5 kg ciasta francuskiego
  • 1 jajko
  • CIASTO ORZECHOWE:
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 małe opakowanie proszku do pieczenia
  • 4 łyżki mąki krupczatki
  • 3/4 mielonych orzechów włoskich
  • KREM WANILIOWY:
  • 2 zklanki mleka
  • pół szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 1 kostka masła
  • 2 łyżki cukru
  • 3/4 szklanki kremówki
  • 200 gram świeżych malin

orzechowe pychotki z ciastem francuskim - PRZYGOTOWANIE:

Ciasto rozwałkować, podzielić na pół i każdą z częsci rozwałkować na placek o tej samej wielkości co blacha do pieczenia.. Jajko roztrzepać w miseczce i za pomocą pędzelka posmarować każdy płat ciasta. Przełożyćdo piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec na złoty kolor. Żółtka oddzielić od białek i utrzeć je z połową cukru przeznaczonego na ciasto orzechowe. Białka ubić z resztą cukru. Utworzoną pianę połączyć z utartymi żółtkami, dodać mąkę, przesianą z proszkiem do pieczenia oraz zmielone orzechy, dokładnie wymieszać i wylać utworzone ciasto na blachę wyłożoną pergaminem. Piec około pół godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Mleko zagotować z cukrem, proszkiem budyniowym i cukrem waniliowym. Przestudzić. Masło utrzeć i powoli nie przerywając ucierania dodawać krem z budyniu. Płat ciasta francuskiego smarujemy połową utworzonego kremu, przykrywamy ciastem orzechowym, smarujemy pozostałym kremem a na wierzchu układamy drugi kawałek ciasta francuskiego. Wstawić do lodówki. Kremówke ubić z cukrem. Ciasto pokroić w kostkę, udekorować bitą śmietaną i malinami.



Komentarze do orzechowe pychotki z ciastem francuskim  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Francuskie
Świąteczne jaja nie w majonezie Kremówka z nutą kokosu Ciasto francuskie z kremem karpatkowym
Francuskie pierożki z lekkim farszem Kiwi w cieście francuskim Delikatne i kruche faworki
Ciasto francuskie Ciasto francuskie z kremem karpatkowym Torcik śmietankowo -francuski
Pierś z kurczaka otulona płaszczem francuskim Proste ciastka z brzoskwiniami Jajeczko ukryte pod francuskim płaszczem
Dziś moderatorami są
misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
Konkursy
  • Konkurs - Wiosenne smaki Konkurs - Wiosenne smaki

    Przygotuj smaczne, kolorowe i lekkie wiosenne danie i wygraj kartę upominkową o wartości 50zł. Nagradzamy aż 10 osób! Konkurs uwzględnia przepisy publikowane na Waszych blogach. Zapraszamy do zapoznania się z zasadami konkursu.

1 2 3
 
 
 
Sonda
Kupując owoce i warzywa, zwracam uwagę na:

 
 Kupując owoce i warzywa, zwracam uwagę na:

głosuj
 
Ostatnio komentowane