Strona główna orzechowe pychotki z ciastem francuskim

orzechowe pychotki z ciastem francuskim

Francuskie « poprzedni | następny »
szalonamonia

Srebrny Ekspert
Przepisy: 843
orzechowe pychotki z ciastem francuskim
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

pyszne ciasto orzechowe z ciastem francuskim i kremem waniliowym w towarzystwie malin


danie wegetariańskie
trudność: średnie
czas:

orzechowe pychotki z ciastem francuskim - SKŁADNIKI:

  • 0,5 kg ciasta francuskiego
  • 1 jajko
  • CIASTO ORZECHOWE:
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 małe opakowanie proszku do pieczenia
  • 4 łyżki mąki krupczatki
  • 3/4 mielonych orzechów włoskich
  • KREM WANILIOWY:
  • 2 zklanki mleka
  • pół szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 1 kostka masła
  • 2 łyżki cukru
  • 3/4 szklanki kremówki
  • 200 gram świeżych malin

orzechowe pychotki z ciastem francuskim - PRZYGOTOWANIE:

Ciasto rozwałkować, podzielić na pół i każdą z częsci rozwałkować na placek o tej samej wielkości co blacha do pieczenia.. Jajko roztrzepać w miseczce i za pomocą pędzelka posmarować każdy płat ciasta. Przełożyćdo piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec na złoty kolor. Żółtka oddzielić od białek i utrzeć je z połową cukru przeznaczonego na ciasto orzechowe. Białka ubić z resztą cukru. Utworzoną pianę połączyć z utartymi żółtkami, dodać mąkę, przesianą z proszkiem do pieczenia oraz zmielone orzechy, dokładnie wymieszać i wylać utworzone ciasto na blachę wyłożoną pergaminem. Piec około pół godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Mleko zagotować z cukrem, proszkiem budyniowym i cukrem waniliowym. Przestudzić. Masło utrzeć i powoli nie przerywając ucierania dodawać krem z budyniu. Płat ciasta francuskiego smarujemy połową utworzonego kremu, przykrywamy ciastem orzechowym, smarujemy pozostałym kremem a na wierzchu układamy drugi kawałek ciasta francuskiego. Wstawić do lodówki. Kremówke ubić z cukrem. Ciasto pokroić w kostkę, udekorować bitą śmietaną i malinami.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do orzechowe pychotki z ciastem francuskim  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Francuskie
Wielkanocne zajączki Tarta ze szpinakiem, pomidorami i fetą Kremówki ekspresowe
Tarta Tatin, czyli odwrócone ciasto Lekka  kremówka      Ciasto francuskie z kremem i bitą śmietaną
Francuska tarta z brzoskwiniami i bitą śmietaną Kremówki domowe Słodkie vol-au-vent
Ślimaczki z czekoladą z ciasta francuskiego Ciasteczka francuskie z powidłami Francuskie rogaliki

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Wiosenne przebudzenie Konkurs - Wiosenne przebudzenie

    Przygotuj dowolną wiosenną potrawę, ciasto lub deser, która Twoim zdaniem zasługuje na miano królowej wiosny. Wygraj atrakcyjne nagrody. Nagrodą główna jest telefon: Nokia Lumia 530 Dual SIM!

  • Wygraj kartę o wartości 200zł! Wygraj kartę o wartości 200zł!

    Czy znasz produkty Hortex, które zawierają
paprykę? Wymień przynajmniej trzy i napisz: jakie
 jest Twoje ulubione danie z papryką? Uzasadnij
swoją odpowiedź. Do wygrania 5 kart DUKA o wartości 200 zł każda. Konkurs trwa od 18.03. do 31.03. Zapraszamy!

  • Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w kolejnej edycji Konkursu Podróż kulinarna z Hortex! Przygotuj potrawę inspirowaną kuchnią śródziemnomorską (chorwacką, hiszpańską, portugalską) i wygraj Kitchen Aid w dowolnie wybranym kolorze lub inne atrakcyjne nagrody!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Twoje ulubione słodkości wielkanocne to:

 
 Twoje ulubione słodkości wielkanocne to:

 

Ostatnio komentowane