szalonamonia

szalonamonia

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 843]

orzechowe pychotki z ciastem francuskim

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

pyszne ciasto orzechowe z ciastem francuskim i kremem waniliowym w towarzystwie malin

orzechowe pychotki z ciastem francuskim

Składniki:

orzechowe pychotki z ciastem francuskim

  • 0,5 kg ciasta francuskiego
  • 1 jajko
  • CIASTO ORZECHOWE:
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 małe opakowanie proszku do pieczenia
  • 4 łyżki mąki krupczatki
  • 3/4 mielonych orzechów włoskich
  • KREM WANILIOWY:
  • 2 zklanki mleka
  • pół szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 1 kostka masła
  • 2 łyżki cukru
  • 3/4 szklanki kremówki
  • 200 gram świeżych malin

Sposób przygotowania:

orzechowe pychotki z ciastem francuskim

Ciasto rozwałkować, podzielić na pół i każdą z częsci rozwałkować na placek o tej samej wielkości co blacha do pieczenia.. Jajko roztrzepać w miseczce i za pomocą pędzelka posmarować każdy płat ciasta. Przełożyćdo piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec na złoty kolor. Żółtka oddzielić od białek i utrzeć je z połową cukru przeznaczonego na ciasto orzechowe. Białka ubić z resztą cukru. Utworzoną pianę połączyć z utartymi żółtkami, dodać mąkę, przesianą z proszkiem do pieczenia oraz zmielone orzechy, dokładnie wymieszać i wylać utworzone ciasto na blachę wyłożoną pergaminem. Piec około pół godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Mleko zagotować z cukrem, proszkiem budyniowym i cukrem waniliowym. Przestudzić. Masło utrzeć i powoli nie przerywając ucierania dodawać krem z budyniu. Płat ciasta francuskiego smarujemy połową utworzonego kremu, przykrywamy ciastem orzechowym, smarujemy pozostałym kremem a na wierzchu układamy drugi kawałek ciasta francuskiego. Wstawić do lodówki. Kremówke ubić z cukrem. Ciasto pokroić w kostkę, udekorować bitą śmietaną i malinami.