akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Orzechowe rustykalne serca- pierniczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 40
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Oryginalne i niezwykle smaczne orzechowe pierniczki :D Udekorowane w minimalistyczny sposób. Pięknie się prezentują na świątecznym stole. Przepis podpatrzony u pani Doroty z Moje Wypieki. Troszkę go zmodyfikowałam.

Orzechowe rustykalne serca- pierniczki Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Orzechowe rustykalne serca- pierniczki

 

 

  • Lukier:
  • 1 szkl. cukru pudru
  • 2-3 łyżki wody/ soku z cytryny

 

Sposób przygotowania:

Orzechowe rustykalne serca- pierniczki
1. Miód oraz cukier podgrzać do rozpuszczenia się cukru. Ostudzić. 2. Zmielone orzechy wymieszać z przesianą mąką, przyprawą do piernika, sodą oczyszczoną. Dodać jajka i przestudzony miód z cukrem. Wszystko zmiksować. Wsypać posiekane orzechy, wmieszać je do ciasta. Z ciasta uformować kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce całą noc. 3. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 5-7 mm. Wykrawać serca za pomocą foremki. Pierniczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niedużych odległościach ( troszkę urosną). Piec w 180 st.C około 10 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić na kratce. Po upieczeniu są miękkie, ale jeśli stwardnieją, należy umieścić je na kilka dni w puszce. Na pewno zmiękną. 4. Lukier: Cukier puder przesiać, dodać wodę/ sok z cytryny i utrzeć. 5. Ostudzone pierniczki udekorować lukrem i połówkami orzechów. Przechowywać w puszce. Smacznego !
Orzechowe rustykalne serca- pierniczki
Pieczenie orzechowych rustykalnych pierniczków
Orzechowe rustykalne serca- pierniczki
Studzenie orzechowych rustykalnych pierniczków
Orzechowe rustykalne serca- pierniczki
Dekorowanie orzechowych rustykalnych pierniczków