Ma-Gosia

Ma-Gosia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 131]

Orzechowe ślimaczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kruche ciasteczka, łatwe do wykonania z orzechami idealne na święta.

Orzechowe ślimaczki

Składniki:

Orzechowe ślimaczki

 

  • 25 dag mąki;
  • 7 dag cukru;
  • 12,5 dag masła;
  • 1 jajko;
  • 1 opakowanie cukru waniliowego;
  • Szczypta soli;
  • Nadzienie:
  • 5 dag cukru;
  • 1.5 dag posiekanych orzechów laskowych;
  • 2.5 dag masy marcepanowej;
  • 1 białko;
  • Glazura: 1 żółtko + 1 łyżeczka mleka

 

Sposób przygotowania:

Orzechowe ślimaczki
Mąka, cukier, cukier waniliowy, sól wymieszać dodać posiekane masło i jajko. Szybko wyrobić gładkie ciasto, zawinąć je w folię i włożyć do lodówki na pół godziny.
Rozrobić masę marcepanową z cukrem i białkiem, dodać orzechy, dokładnie wyrobić.
Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na grubość ok. 4 – 5 mm, radełkiem pokroić rozwałkowane ciasto na paski o szerokości 12 cm. Każdy pasek przełożyć na folię spożywczą, posmarować nadzieniem, wygładzić i przy pomocy folii zwinąć w rulonik zaczynając wzdłuż dłuższego boku. Nożem pokroić na plastry grubości ok. 4 mm .
Ślimaczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym żółtkiem z mlekiem. Piec w temperaturze 180o C przez 12 – 15 min. na złotożółty kolor.

Tagi:

jajko jajka