slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 108]

Orzechowe trufelki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Lekkie arachidowe trufelki w sam raz do kawy lub jako słodki podarunek dla bliskiej nam osoby. Proste w przygotowaniu.

Orzechowe trufelki

Składniki:

Orzechowe trufelki

 

  • 200 g ricotty
  • 50 g białej czekolady
  • 1 szkl mąki orzechowej arachidowej + do obtoczenia
  • 2 czubate łyżki mleka pełnego w proszku
  • 1 łyżka mleka
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • świeża mięta

Sposób przygotowania:

Orzechowe trufelki
Czekoladę rozpuszczamy razem z łyżką mleka i olejem kokosowym w mikrofalówce ( ok. 1 minuty).

Do miski przekładamy ricottę, dodajemy rozpuszczoną czekoladę, 1 szkl mąki orzechowej i mleko w proszku.

Mieszamy razem na jednolitą masę i odstawiamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie na płaski talerz wysypujemy mąkę orzechową do obtaczania i wyjmujemy masę z lodówki.

Lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy je w mace orzechowej( ok. 30 szt.).

Przechowujemy w lodówce. Przed podaniem dekorujemy świeżą miętą.

Tagi:

deser