gosia239

gosia239

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 234]

Orzechowiec

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kruche ciasto z zapiekaną masą orzechową przełożone powidłem.

Orzechowiec Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Orzechowiec

 

 

 

  • Dodatki:
  • powidło śliwkowe

Sposób przygotowania:

Orzechowiec
Wsypujemy mąkę na stolnicę, robimy dołek dodajemy cukier puder, masło, jajka, śmietanę, żółtko i proszek. Wyrabiamy ręką energiczne jednolite ciasto. Ciasto dzielimy na 2 części, schładzamy przez 20 minut. Schłodzone jedno ciasta rozwałkowujemy do blaszki, drugi również rozwałkowujemy do drugiej blaszki wykładamy masę orzechową. Masa orzechowa - rozpuszczamy margarynę, gdy już trochę się rozpuści dodajemy cukier i miód. Na końcu wmieszać posiekane orzechy. Ciasta pieczemy osobno w temperaturze 180 przez 20 minut. Upieczone ostudzone ciasta przekładamy powidłem.
Orzechowiec
Przekładamy składniki na ciasto na stolnicę zarabiamy
Orzechowiec
Etap 2Rozpuszczamy masło, dodajemy cukier i orzechy
Orzechowiec
Na jeden blat ciasta wykładamy masę orzechową
Orzechowiec
Tak upieczone ciasta przekładamy powidłem