Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Orzechowiec

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Sodę rozpuścić w mleku i połączyć z resztą składników. Zagnieść ciasto, podzielić je na dwie części.

Orzechowiec

Składniki:

Orzechowiec

 

  • 50 dag mąki
  • żółtko
  • 20 dag cukru
  • 20 dag margaryny
  • 2 jajka
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki słodkiego mleka
  • 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej

 

 

  • Krem:
  • 12,5 dag margaryny
  • 12,5 dag masła
  • opakowanie budyniu śmietankowego
  • 2 łyżki rozpuszczalnej kawy
  • 15 dag cukru pudru

 

Sposób przygotowania:

Orzechowiec
Sodę rozpuścić w mleku i połączyć z resztą składników. Zagnieść ciasto, podzielić je na dwie części. Jedną rozwałkować i upiec w tortownicy na jasnozłoty kolor (uważać, by nie zrumieniło się za bardzo). Wszystkie składniki polewy przesmażyć na patelni. Rozwałkować drugą część ciasta, przenieść do tortownicy i wylać na nią polewę z orzechów. Upiec. Kawę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzącej wody i pozostawić pod przykryciem do ostygnięcia. Budyń ugotować w mniejszej ilości mleka, niż podano na opakowaniu. Masło utrzeć z cukrem na pianę. Nadał ucierając dodawać stopniowo ostudzoną kawę i budyń. Na placek z orzechami nałożyć krem i nakryć drugim plackiem. Według uznania ciasto można posypać cukrem pudrem, oblać polewą, naponczować.