Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Orzechowiec

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszny orzechowiec do kawki

Orzechowiec Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Orzechowiec

 

  • CIASTO
  • mąka - 450 g
  • cukier - 2/3 szkl
  • 2 żółtka
  • 2 całe jajka
  • proszek do pieczenia - 2 łyżki
  • MASA
  • orzechy mielone włoskie - 200 g
  • mleko - 1 szkl
  • masło - 1 kost
  • powidła śliwkowe - 1 słoik
  • cukier - 3 łyżki
  • POLEWA
  • jajko - 1 szt
  • cukier - 3 łyżki
  • kakao - 3 łyżki
  • margaryna - 0,5 kost
  • tłuszcz do formy
  • orzechy do dekoracji

Sposób przygotowania:

Orzechowiec
CIASTO KRUCHE Wsypać do miski mąkę, dodać proszek do pieczenia, wymieszać. Następnie dodać pokrojoną na kawałki margarynę, jajka, żółtka i cukier. Zagnieść ciasto, włożyć do folii i odstawić na 30 minut do lodówki. MASA ORZECHOWA Do rondla wlać mleko, dodać cukier, zagotować. Wsypać do mleka zmielone orzechy i na wolnym ogniu gotować przez ok.8 minut, ostudzić. Masło utrzeć w misce, dodawać po łyżce masy orzechowej, cały czas ucierając. POLEWA CZEKOLADOWA Do miski wybić jajko, dodać cukier i kakao, zmiksować. Margarynę rozpuścić, gorącą wlewać stopniowo do jajka, ucierając, aż masa zgęstnieje. Dwie jednakowe blachy o wymiarach 22x40 cm, nasmarować tłuszczem. Wyjąć ciasto z lodówki, podzielić na 2 części, wyłożyć na blachę i piec w 180 stop na złoty kolor. SKŁADANIE CIASTA Na pierwszej części kruchego placka rozsmarować powidła śliwkowe, przykryć drugą częścią ciasta. Na ciasto wyłożyć masę orzechową, polać ciasto polewą czekoladową, zrobić wzorki na polewie widelcem, udekorować orzechami.
Orzechowiec
Z podanych składników zostały upieczone dwa placki kruche
Orzechowiec
Na gotujące się mleko zostaną wsypane orzechy włoskie mielone
Orzechowiec
Masa orzechowa zostanie utarta z masłem na puszysty krem
Orzechowiec
Ciasto upieczone przełożone powidłami i masą orzechową