Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Orzechowiec I

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Znane i pyszne ciasto orzechowe z masą budyniową. Najlepsze na 2-3 dzień. Musi odstać swoje, żeby zmięknąć.

Orzechowiec I Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Orzechowiec I

 

  • Ciasto:
  • mąka pszenna luksusowa - 3 szklanki,
  • cukier - 2/3 szklanki,
  • masło lub margaryna - 125g,
  • jaja - 2,
  • miód - 2 łyżki,
  • proszek do pieczenia - łyżeczka,
  • cukier waniliowy - 3 łyżeczki;
  • Warstwa orzechowa:
  • orzechy włoskie łuskane - 250-300g,
  • masło lub margaryna - 75g,
  • cukier - 4 łyżki,
  • miód - 2 łyżki;
  • Masa budyniowa:
  • mleko - 750ml,
  • budyń śmietankowy bez cukru - 2 opakowania,
  • mąka pszenna - łyżka,
  • cukier - 4 łyżki,
  • masło - 200g

 

 

Sposób przygotowania:

Orzechowiec I
Najlepiej jest najpierw ugotować budyń. W szklance mleka rozpuścić 2 budynie i łyżkę mąki pszennej. Pozostałe mleko zagotować z 4 łyżkami cukru. Gdy mleko zacznie wrzeć, zdjąć garnuszek z ognia, dodać płyn budyniowy, dobrze wymieszać i zagotować cały czas mieszając uważając aby nie przypalić. Ugotowany budyń odstawić w chłodne miejsce do ostudzenia. Teraz możemy przejść do ciasta. Dobrze, jeśli składniki na ciasto mają temperaturę pokojową, margarynę posiekać w kostkę. Wszystkie składniki ciasta włożyć do miski i zagnieść zwarte ciasto, które podzielić na 2 części.Dużą blachę (25cmx40cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę ciasta przełożyć do formy, wyrównać, właściwie wykleić nim dno blaszki. Wstawić do piekarnika na środkową półkę i piec przez 10 minut w 180 stopniach. Przygotowujemy masę orzechową. W rondlu rozpuszczamy margarynę, dodajemy miód i cukier, podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się składników. Dodajemy posiekane lub rozdrobnione w rozdrabniaczu orzechy, dokładnie mieszamy i gotujemy ciągle mieszając na niewielkim ogniu przez kilka minut. Z drugą częścią ciasta postępujemy analogicznie jak z pierwszą. Identyczną co do wielkości blaszkę wykładamy ciastem, które wlepiamy w dno, z tym że nakładamy na ciasto warstwę orzechową - jeszcze gorącą. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 10 minut w 180 stopniach. Studzimy. Masło ucieramy. Dodajemy po łyżce zimnego budyniu i ucieramy mikserem na niskich obrotach. Na pierwszy placek bez orzechów kładziemy masę budyniową. Przykrywamy plackiem z orzechami. Odkładamy w chłodne miejsce na co najmniej 24 godziny.przechowujemy w chłodnym miejscu. Ciasto jest najlepsze po 2 dniach.
Orzechowiec I
Pieczemy 2 placki z powstałego ciasta w tym jeden z masą orzechową
Orzechowiec I
Ze składników na budyń przyrządzamy budyń, studzimy
Orzechowiec I
Ciasto oraz budyń studzimy, pierwszy placem smarujemy budyniem i przykrywamy 2
Orzechowiec I
Ciasto odstawiamy do lodówki na co najmniej 24 godziny aby zmiękło