anulkadh

anulkadh

Złoty Ekspert
[Przepisów: 679]

Orzechowiec z krokantem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ciasto orzechowe z krokantem jest idealne. Najlepiej smakuje gdy trochę postoi bo wtedy placki przejdą smakiem kremu.

Orzechowiec z krokantem

Składniki:

Orzechowiec z krokantem

 

  • Ciasto
  • 600 g mąki
  • 300 g margaryny
  • 300 g cukru
  • 2 łyżeczki sody
  • 2 łyżki miodu
  • 2 jaja
  • wierzch orzechowy
  • 300 g krokantu orzechowego
  • 120 g cukru
  • 120 g margaryny
  • 2 łyżki miodu
  • Masa
  • 500 ml mleka
  • 1 budyń śmietankowy
  • 200 g cukru pudru
  • 350 g masła

 

Sposób przygotowania:

Orzechowiec z krokantem
Wszystkie składniki na ciasto wyrobić dokładnie. Podzielić na 2 części i rozwałkować na dwie blaszki wyłożone papierem. Jedną część upiec w temp. 180 stopni około 15 minut a na drugą część zrobić wierzch orzechowy roztapiając margarynę, z cukrem i z miodem dodać krokant i podsmażyć ciągle mieszając wyłożyć na surowe ciasto i upiec. Wystudzić. Na mleku ugotować budyń masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę i połączyć z zimnym budyniem. Kremem przełożyć ciasto i odstawić na około 24 godziny.