Bożena1968

Bożena1968

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 140]

Orzechowiec z masą budyniową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszne ciasto z orzechami..

Orzechowiec z masą budyniową Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Orzechowiec z masą budyniową

 

  • ciasto kruche
  • 30 dkg mąki
  • 20 dkg cukru
  • 12 dkg margaryny
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wodzisław
  • krem budyniowy
  • 1 budyń waniliowy Wodzisław
  • 400 ml mleka
  • 2 łyzki cukru
  • 14 dkg margaryny
  • masa orzechowa
  • 14 dkg margaryny
  • 4 łyżki cukru
  • 25 dkg orzechów

 

Sposób przygotowania:

Orzechowiec z masą budyniową
Margarynę z cukrem, mąką , solą i proszkiem do pieczenia zagnieść .Następnie wyłożyć na blachę.Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni około 20 minut. Budyń rozrobić z połową mleka.Do reszty mleka dodać cukier i zagotować.Do gotującego się mleka dodać wymieszany budyń i zagotować ciągle mieszając.Odstawić do wystudzenia.Margarynę utrzeć i dodawać po trochu budyń.Wyłożyć na ostudzone kruche ciasto. Margarynę i cukier rozpuścić na patelni, dodać posiekane orzechy i podprażyć.Wyłożyć na masę budyniową.
Orzechowiec z masą budyniową
Składniki do ciasta kruchego przyszykowane.
Orzechowiec z masą budyniową
Ciasto kruche wyłożone na blaszkę ..i do piekarnika..
Orzechowiec z masą budyniową
Masa budyniowa wyłożona na spód z ciasta kruchego.
Orzechowiec z masą budyniową
Prażone orzechy wyłożone na masę budyniową.