kasnaj

kasnaj

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 176]

Orzechowiec z miodem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszne ciasto z orzechami i miodem

Orzechowiec z miodem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Orzechowiec z miodem

  • Składniki na ciasto:
  • masło - 150 gram
  • cukier - 1/2 szklanki
  • jajko - 1
  • żółtka - 3
  • mleko - 2 łyżki
  • miód - 3 łyżki
  • mąka pszenna - 3 szklanki (pełne )
  • soda oczyszczona - 1 i 1/2 łyżeczki
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie około 16 gram

  • Składniki na polewę orzechową:
  • margaryna - 125 gram
  • cukier - 4 łyżki
  • miód - 2 łyżki
  • posiekane orzechy - 200g

  • Krem do przełożenia:
  • puszka gotowej masy typu krówka
  • masło - około 100 gram

Sposób przygotowania:

Orzechowiec z miodem

Przepis na ciasto: Na samym początku wszystkie składniki: masło, mąkę, cukier, sodę, cukier waniliowy, jajko, mleko, miód i żółtka należy ze sobą połączyć i zmiksować mikserem. Gotowe ciasto należy rozwałkować na 1 placek i podzielić następnie na 3 równej wielkości kawałki. Blaszkę o wymiarach 22x27 cm wykładamy papierem a następnie wylepiamy 1 częścią placka. Gotową formę nakłuwamy widelcem. Dwa pierwsze placki pieczemy około 15 min w temp 180stopni. Gdy upieczemy 2 placek w między czasie przygotowujemy polewę orzechową. W rondelku rozpuszczamy margarynę, cukier i miód. Gdy uzyskamy jednolitą masę dosypujemy orzechy i zagotowujemy. Po zagotowaniu masę przelewamy na trzecią część ciasta wyłożoną już na blaszce do pieczenia. Ostatnie ciasto z masą orzechową pieczemy również 15 min w temp.180 stopni. Pierwsze upieczone ciasto smarujemy kremem z masy krówkowej zmiksowanej z masłem i przekładamy kolejnym ciastem i wykładamy pozostałą część masy krówkowej i przykrywamy ostatnim ciastem z polewą orzechową. Odstawiamy do lodówki w celu ściągnięcia się masy krówkowej. Smacznego!!

Redakcja poleca: