Orzechowiec z miodem

Z orzechami « poprzedni | następny »
kasnaj offline

Arcymistrz Kuchni
Przepisy: 175
zdjęcia: 1 z 5
Orzechowiec z miodem
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 3

Pyszne ciasto z orzechami i miodem


trudność: średne
czas:

Orzechowiec z miodem - SKŁADNIKI:

  • Składniki na ciasto:
  • masło - 150 gram
  • cukier - 1/2 szklanki
  • jajko - 1
  • żółtka - 3
  • mleko - 2 łyżki
  • miód - 3 łyżki
  • mąka pszenna - 3 szklanki (pełne )
  • soda oczyszczona - 1 i 1/2 łyżeczki
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie około 16 gram
  • Składniki na polewę orzechową:
  • margaryna - 125 gram
  • cukier - 4 łyżki
  • miód - 2 łyżki
  • posiekane orzechy - 200g
  • Krem do przełożenia:
  • puszka gotowej masy typu krówka
  • masło - około 100 gram

Orzechowiec z miodem - PRZYGOTOWANIE:

Przepis na ciasto: Na samym początku wszystkie składniki: masło, mąkę, cukier, sodę, cukier waniliowy, jajko, mleko, miód i żółtka należy ze sobą połączyć i zmiksować mikserem. Gotowe ciasto należy rozwałkować na 1 placek i podzielić następnie na 3 równej wielkości kawałki. Blaszkę o wymiarach 22x27 cm wykładamy papierem a następnie wylepiamy 1 częścią placka. Gotową formę nakłuwamy widelcem. Dwa pierwsze placki pieczemy około 15 min w temp 180stopni. Gdy upieczemy 2 placek w między czasie przygotowujemy polewę orzechową. W rondelku rozpuszczamy margarynę, cukier i miód. Gdy uzyskamy jednolitą masę dosypujemy orzechy i zagotowujemy. Po zagotowaniu masę przelewamy na trzecią część ciasta wyłożoną już na blaszce do pieczenia. Ostatnie ciasto z masą orzechową pieczemy również 15 min w temp.180 stopni. Pierwsze upieczone ciasto smarujemy kremem z masy krówkowej zmiksowanej z masłem i przekładamy kolejnym ciastem i wykładamy pozostałą część masy krówkowej i przykrywamy ostatnim ciastem z polewą orzechową. Odstawiamy do lodówki w celu ściągnięcia się masy krówkowej. Smacznego!!


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Orzechowiec z miodem (strona 1 z 1)  
szpileczka

szpileczka
offline

2013-01-14 16:57
Lubię takie ciacha. Super 5
Skomentuj
Oceń:
0
-Natka-

-Natka-
offline

2013-01-14 18:59
Mniam! Już się oblizuję! :)
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Z orzechami
Ciasto czekoladowo-orzechowe z cappuccino Ciasto z pianką orzechowo-kokosową Ciasto z prince polo
Miodownik z orzechami Drożdżowy wieniec ze śliwkami i orzechami Miodownik z orzechami i skórką pomarańczową
Orzechowy z bezą Sernik kajmakowy Ciasto - orzechowy laptop
Ciasto orzechowo-bananowe Ciasto czekoladowe z gruszkami i orzechami Pełnoziarniste ciasto orzechowe z cukinią

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Co najczęściej jesz na śniadanie?

 
 Co najczęściej jesz na śniadanie?

głosuj
 

Ostatnio komentowane