Orzechowiec z miodem

Z orzechami « poprzedni | następny »
kasnaj - Przepis na: Orzechowiec z miodem offline

Arcymistrz Kuchni
Przepisy: 175
zdjęcia: 1 z 5 Strzałka
Orzechowiec z miodem
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 3

Pyszne ciasto z orzechami i miodem


trudność: średne
czas:

Orzechowiec z miodem - SKŁADNIKI:

  • Składniki na ciasto:
  • masło - 150 gram
  • cukier - 1/2 szklanki
  • jajko - 1
  • żółtka - 3
  • mleko - 2 łyżki
  • miód - 3 łyżki
  • mąka pszenna - 3 szklanki (pełne )
  • soda oczyszczona - 1 i 1/2 łyżeczki
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie około 16 gram
  • Składniki na polewę orzechową:
  • margaryna - 125 gram
  • cukier - 4 łyżki
  • miód - 2 łyżki
  • posiekane orzechy - 200g
  • Krem do przełożenia:
  • puszka gotowej masy typu krówka
  • masło - około 100 gram

Orzechowiec z miodem - PRZYGOTOWANIE:

Przepis na ciasto: Na samym początku wszystkie składniki: masło, mąkę, cukier, sodę, cukier waniliowy, jajko, mleko, miód i żółtka należy ze sobą połączyć i zmiksować mikserem. Gotowe ciasto należy rozwałkować na 1 placek i podzielić następnie na 3 równej wielkości kawałki. Blaszkę o wymiarach 22x27 cm wykładamy papierem a następnie wylepiamy 1 częścią placka. Gotową formę nakłuwamy widelcem. Dwa pierwsze placki pieczemy około 15 min w temp 180stopni. Gdy upieczemy 2 placek w między czasie przygotowujemy polewę orzechową. W rondelku rozpuszczamy margarynę, cukier i miód. Gdy uzyskamy jednolitą masę dosypujemy orzechy i zagotowujemy. Po zagotowaniu masę przelewamy na trzecią część ciasta wyłożoną już na blaszce do pieczenia. Ostatnie ciasto z masą orzechową pieczemy również 15 min w temp.180 stopni. Pierwsze upieczone ciasto smarujemy kremem z masy krówkowej zmiksowanej z masłem i przekładamy kolejnym ciastem i wykładamy pozostałą część masy krówkowej i przykrywamy ostatnim ciastem z polewą orzechową. Odstawiamy do lodówki w celu ściągnięcia się masy krówkowej. Smacznego!!


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Orzechowiec z miodem (strona 1 z 1)  
szpileczka

szpileczka
offline

2013-01-14 16:57
Lubię takie ciacha. Super 5
Skomentuj
Oceń:
0
-Natka-

-Natka-
offline

2013-01-14 18:59
Mniam! Już się oblizuję! :)
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Z orzechami
Drożdżowy wieniec ze śliwkami i orzechami Miodownik z orzechami i skórką pomarańczową Orzechowy z bezą
Sernik kajmakowy Ciasto - orzechowy laptop Ciasto orzechowo-bananowe
Ciasto czekoladowe z gruszkami i orzechami Pełnoziarniste ciasto orzechowe z cukinią Miodownik z kokosem i karmelowym słonecznikiem
Ciasto orzechowe z masą chałwową i malinami Jabłkowo orzechowa kostka Placek z cynamonem

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane