gosiek i edzia

gosiek i edzia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 228]

Orzechówka 4

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

To bardzo proste i przepyszne ciasto. Zawsze na Wielkanoc gości na moim stole.

Orzechówka 4

Składniki:

Orzechówka 4

 

  • Ciasto:
  • 1/2 kg mąki
  • 35 dag margaryny
  • 2 ugotowane żółtka przetarte przez sito
  • 1 surowe żółtko
  • 1 całe jajko
  • 20 dag cukru pudru
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 30 dag orzechów ( włoskie lub laskowe )
  • Masa:
  • 20 dag cukru
  • 4 jajka
  • 2 kostki margaryny
  • kawa do smaku
  • 40 ml spirytusu
  • 4 wafle

 

Sposób przygotowania:

Orzechówka 4
Mąkę posiekaj ostrym nożem z margaryną. Dodaj wszystkie żółtka ( te ugotowane i surowe ). Wbij 1 całe jajko i wsyp cukier, cukier waniliowy, kakao i proszek do pieczenia. Wyrób rękami na jednolitą masę. Na stolnicy rozwałkuj ciasto i wyłóż do natłuszczonej, prostokątnej blachy. W ciasto powciskaj połówki orzechów. Ciasto piecz ok 30 min. Upieczone ciasto odstaw do ostygnięcia. Masa: Ubij jajka z cukrem w misce ustawionej nad garnkiem z wrzącą wodą. Zestaw do ostygnięcia. Masło utrzyj i dodaj do ubitych wcześniej jajek z cukrem. Wymieszaj. Wlej odrobinę kawy z spirytusem. Przygotuj mieszankę mocnej kawy z spirytusem i skrop nią ostudzony placek. Posmaruj z obu stron masą kawową i obłóż waflami.