jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Orzechowo- gruszkowe racuchy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 14

Do przygotowania racuszków zamiast laskowych orzechów można użyć włoskich. Racuszki są szybkie w przygotowaniu. Nadają się na śniadanie, obiad, deser lub kolację!

Orzechowo- gruszkowe racuchy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Orzechowo- gruszkowe racuchy

SKŁADNIKI:

Sposób przygotowania:

Orzechowo- gruszkowe racuchy

ETAP 1

Orzechowo- gruszkowe racuchy
Składniki ciasta umieszczamy w misce

Mleko przelewamy do miski. Dodajemy do niego mąki, orzechy, jajko, cukier oraz proszek do pieczenia. Całość dokładnie miksujemy.

ETAP 2

Orzechowo- gruszkowe racuchy
Gotowe ciasto odstawiamy na około 10 minut

Ciasto pozostawiamy na około 10 minut, by odpoczęło.

ETAP 3

Orzechowo- gruszkowe racuchy
Pokrojone w plasterki owoce dodajemy do ciasta

Między czasie obieramy gruszki i kroimy w plasterki. Pokrojone dodajemy do ciasta i mieszamy

ETAP 4

Orzechowo- gruszkowe racuchy
Na przygotowanym tłuszczu smażymy racuszki

Na patelni rozgrzewamy olej. Na rozgrzany wykładamy porcje przygotowanego ciasta formując zgrabne racuszki. Racuszki smażymy z dwóch stron do zrumienienia.

ETAP 5

Orzechowo- gruszkowe racuchy
Na papierowym ręczniku odsączamy usmażone placki

Gotowe wykładamy na papierowy ręcznik by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.