iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Orzechowo-kokosowy przysmak

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Ciasto pyszne przez mięciutki biszkopt i kremowy wierzch wprost rozpływa się w ustach, a przy tym bardzo pięknie wygląda.

Orzechowo-kokosowy przysmak Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Orzechowo-kokosowy przysmak

 

  • ciasto:
  • 4 jajka
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 saczetka czekolady w proszku
  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • masa:
  • 1/2 litra śmietany 30%
  • 10 dag białej czekolady
  • 2 śmietany śnieżki
  • 10 dag mielonych orzechów włoskich
  • 10 dag wiórek kokosowych
  • dodatkowo:
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżka spirytusu
  • 1/2 puszki masy krówkowej o smaku orzechowym
  • 5 dag mlecznej czekolady

Sposób przygotowania:

Orzechowo-kokosowy przysmak
Jajka ubić z cukrem do białości, dodać do nich czekoladę w proszku i dokładnie wymieszać, następnie posypać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ostrożnie wszystko połączyć.Formę ( 33 cm na 22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej przygotowane ciasto, piec w temp.180 st około 25 minut. Masa: 1szklankę śmietany zagotować z czekoladą i wystudzić pozostałą śmietanę ubić z dodatkiem śnieżki w trakcie ubijania dodać zimną śmietankę z czekoladą. Kiedy śmietana jest już dostatecznie ubita dodać do niej mielone orzechy i wiórki kokosowe, wymieszać. Kawę zalać 1/2 szklanki gorącej wody i kiedy przestygnie dolać spirytus tak przygotowaną kawą polać upieczone i wystudzone ciasto, kiedy kawa wsiąknie w ciasto to posmarować je masą krówkową i wyłożyć całą masę śmietanową, wyrównać wierzch przy pomocy długiego noża. Czekoladę mleczną rozpuścić z dodatkiem 1 łyżeczki mleka i polać ozdobnie ciasto, ozdobić dodatkowo orzechami i odstawić do lodówki, aby ciasto dokładnie zastygło.
Orzechowo-kokosowy przysmak
Do dobrze ubitej śmietany dodać orzechy i wiórki.
Orzechowo-kokosowy przysmak
Biszkopt nasączyć kawą i posmarować masą krówkową.
Orzechowo-kokosowy przysmak
Na masie krówkowej rozsmarować masę śmietanową.
Orzechowo-kokosowy przysmak
Ciasto po wierzchu polać polewą i ozdobić.