cherrycola

cherrycola

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 78]

Orzechowo-miodowe ciasteczka francuskie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Chrupiące ciastka francuskie z orzechami i miodem.

Orzechowo-miodowe ciasteczka francuskie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Orzechowo-miodowe ciasteczka francuskie

 

  • Pół ciasta francuskiego z paczki,
  • 2 duże garście orzechów,
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki śmietanki kremówki

Sposób przygotowania:

Orzechowo-miodowe ciasteczka francuskie
Jak pisałam w poprzednim przepisie, opakowanie cista francuskiego dziele na 35 kostek 18 z jednym nadzieniem i 17 z nadzieniem orzechowym. Orzechy siekamy na drobniejsze kawałki, wrzucamy na patelnię. Prażymy przez ok 3 minuty. Dodajemy miód. Czekamy aż miód nieco zmieni kolor, następnie dodajemy 3 łyżki śmietanki słodkiej. Gotujemy aż masa zgęstnieje. Masa musi troszkę ostygnąć, stanie się ona dosyć twarda, dlatego ciasto francuskie nie może być dodatkowo rozwałkowane, ponieważ będzie za cienkie i się porozdziera. Ostudzona masę układamy na kwadraciki cista francuskiego. Z tej ilości wyjdzie 17 ciasteczek. Smarujemy wierzch ciastek rozkłóconym jajkiem, aby nabrały złotego koloru. Pieczemy na blasze wyłożonej folią aluminiową albo pergaminem, w 180 stopniach przez ok 15 minut. Smacznego!
Orzechowo-miodowe ciasteczka francuskie
Skladniki potrzebne do przygotowania ciasteczek
Orzechowo-miodowe ciasteczka francuskie
Orzechy podprażone z miodem, wystarczy dodac śmietanke i poczekać aż zgęstnieje
Orzechowo-miodowe ciasteczka francuskie
Kwadraciki ciasta francuskiego z farszem orzechowym
Orzechowo-miodowe ciasteczka francuskie
Proces zwijania ciasta w małe sakieweczki

Tagi:

ciasto