SUPERPRZEPIS

Orzechowy aroniowiec

  • 2
  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Orzechowy aroniowiec Więcej zdjęć (5)

Orzechowe biszkopty to według mnie podstawa tortów. Najczęściej przekładam je masą kawową, czy czekoladową. Tym razem w mojej kuchni powstało połączenie ciasta orzechowego z owocową masą. Eksperyment wyszedł udany w 100%.

Składniki:

Orzechowy aroniowiec

BISZKOPT ORZECHOWY

  • Ciasto orzechowe (składniki na jeden blat):
  • 5 jajek,
  • ¾ szklanki cukru kryształu,
  • 10 dag mielonych orzechów włoskich,
  • 0,5 szklanki mąki tortowej,
  • 4 łyżek oleju,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • Szczypta soli

MASA ARONIOWA

  • 2,5 szklanki aronii,
  • 0,5 litry śmietanki 30%,
  • 400 gram sera (u mnie z wiaderka),
  • 8 łyżeczek żelatyny,
  • sok z jednej cytryny,
  • ok 2-3 łyżki cukru pudru do smaku,
  • 2 łyżki cukru kryształu

WYKOŃCZENIE

Sposób przygotowania:

Orzechowy aroniowiec

ETAP 1

Orzechowy aroniowiec
Do ubitej masy jajecznej dodajemy sypkie składniki

BISZKOPT: Mąkę łączymy z orzechami oraz proszkiem do pieczenia.

Białka oddzielamy od żółtek. Dodajemy do nich szczyptę soli i ubijamy. Do ubitych dodajemy porcjami cukier. Gdy ten się rozpuści dodajemy żółtka. Do puszystej masy wsypujemy sypkie składniki oraz wlewamy olej. Całość delikatnie mieszamy.

ETAP 2

Orzechowy aroniowiec
Upieczone ciasta orzechowe studzimy

Gotowe ciasto wykładamy na przygotowaną blaszkę. Pieczemy je około 25 minut w 180°C.
Upieczone wyjmujemy i studzimy.
W ten sam sposób pieczemy drugie ciasto orzechowe.

ETAP 3

Orzechowy aroniowiec
Aronię dodajemy do śmietanki i sera

MASA: Aronię myjemy i osuszamy. Tak przygotowaną przekładamy do garnka. Dodajemy do niej cukier kryształ oraz sok z cytryny.

Owoce stawiamy na ogniu i smażymy do momentu jak zmiękną i puszczą sok. Miękkie owoce miksujemy, po czym pozostawiamy je do ostygnięcia. Otrzymany mus, konsystencją przypomina dżem.

Żelatynę rozpuszczamy w przegotowanej wodzie (w około 0,5 szklanki).

Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy ser oraz cukier puder. Gdy składniki się połączą dodajemy aronię. Masę próbujemy i ewentualnie dosładzamy.

ETAP 4

Orzechowy aroniowiec
Masą aroniową przekładamy biszkopty orzechowe

Na koniec wlewamy żelatynę. Całość dokładnie miksujemy. Gotową masę aroniową wykładamy na pierwsze ciasto orzechowe. Rozrównujemy ją i przykładamy drugim orzechowym biszkoptem.

Tak przygotowane ciasto schładzamy, by masa zastygła.
Po zastygnięciu, przystępujemy do wykończenia ciasta.

ETAP 5

Orzechowy aroniowiec
Ciasto dekorujemy kajmakiem i orzechami

Wierzch zastygniętego ciasta smarujemy kajmakiem. Na kajmak wykładamy siekane orzechy i gotowe.