allice

allice

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 110]

Orzechowy biszkopt z gruszkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szybkie ciasto w sam raz do niedzielnej kawy.

Orzechowy biszkopt z gruszkami

Składniki:

Orzechowy biszkopt z gruszkami

 

  • 1 kg gruszek,
  • 5 szt białka,
  • 250 g cukier,
  • 3 szt żółtka,
  • 250 g mąka,
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia,
  • 150 g orzechy włoskie mielone,
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Orzechowy biszkopt z gruszkami
Gruszki obrac i pokroic w ósemki (można też użyc gruszki z kompotu). Białka wlac do miski, posolic i ubijac stopniowo dodając cukier. Do ubitej piany z białek dodac żółtka i dobrze wymieszac. Mąkę przesiac z proszkiem do pieczenia i delikatnie połączyc z masą jajeczną. Dodac orzechy i lekko przemieszac. Ciasto wylac do nasmarowanej tłuszczem tortownicy. Ułożyc na nim gruszki. Piec około 40minut w temp. 180 stopni. Przed podaniem warto posypac cukrem pudrem lub polac polewą czekoladową.

Tagi:

biszkopt