Orzechy - odmiany i właściwości

  • 1

Wzmacniają pracę serca, chronią przed chorobami nowotworowymi, poprawiają stan cery - to tylko niektóre z zalet wynikające ze spożywania orzechów. Jest ich zdecydowanie więcej!

         
ocena: 4/5 głosów: 3
Orzechy - odmiany i właściwości
fot. Fotolia

Faktem jest, że orzechy mają dużo kalorii - w 100g orzechów - czy to włoskich, czy laskowych - znajduje się około 650 kalorii. Warto o tym pamiętać, natomiast kaloryczność ta nie jest aż tak groźna, jak mogłaby się wydawać; orzechy zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, które zapobiegają odkładaniu się tkanki tłuszczowej.

Regulują metabolizm, a także obniżają poziom cholesterolu w organizmie. Aby zaspokoić dzienne zapotrzebowanie na magnez czy też witaminę E, wystarczy około 3 dag orzechów. Powinny je jeść kobiety w ciąży, ponieważ zawierają dużo kwasu foliowego. Orzechy zawierają też dużo białka i błonnika. Spożywanie orzechów zalecane jest osobom chorym na cukrzycę, ponieważ mają niski indeks glikemiczny.

RODZAJE ORZECHÓW
Orzechy brazylijskie - posiadają dużo selenu, który dba w dużym stopniu o nasze stawy.

Orzechy pistacjowe - zawierają duże ilości magnezu, fosforu, a także cynku. Mają też witaminę B1 oraz przeciwutleniacze. Działają uspokajająco.

Orzechy Pekan - bogate w witaminy B, C, K, E. Mają dużo wapnia, potasu, sodu, magnezu, a także białka, węglowodanów oraz błonnika.

Orzechy ziemne - posiadają dużo witaminy E oraz cynku, dodatkowo zawierają błonnik i białko oraz witaminę B3 i kwas foliowy. Rozwijają się w ziemi, a nie na drzewach, jak większość orzechów.

Orzechy makadamia - dzięki zawartości największej liczby kwasów tłuszczowych jednonienasyconych obniżają poziom cholesterolu w naszym organizmie. Obniżają ciśnienie i budują pracę serca.

Orzechy można wykorzystywać np. w miodowniku z orzechami, karpiu w migdałach, do dekoracji ciast, jak również do mas, aby ulepszyć ich smak i aromat.

Zobacz, jak możesz wykorzystać orzechy >>>