Strona główna Orzeszki z masą orzechową

Orzeszki z masą orzechową

Termar

Arcymistrz Kuchni
Przepisy: 357
zdjęcia: 1 z 1
Orzeszki z masą orzechową
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 7

Orzeszki te, są odmianą w deserach. dziecko zawsze chętnie po nie sięgnie


trudność: łatwe
czas:

Orzeszki z masą orzechową - SKŁADNIKI:

  • mąka - 3 szkl,
  • masło lub margaryna - 25 dag,
  • jaja - 2 szt,
  • cukier kryształ - 1/2 szkl,
  • soda - 1/4 łyżki stołowej,
  • ocet - 1 łyżka.
  • Nadzienie - masa orzechowa:
  • cukier puder - 1 szkl,
  • masło lub margaryna - 40 dag,
  • mleko - 1,5 szkl,
  • mielone orzechy: włoskie, laskowe, lub w mieszance - 30 dag.
  • oraz
  • (ale niekoniecznie):
  • czekolada gorzka -1 tabliczka,
  • lub polewa czekoladowa

Orzeszki z masą orzechową - PRZYGOTOWANIE:

Ubić białka na sztywną pianę z odrobiną soli. Mąkę, tłuszcz, żółtka i cukier zagnieść szybko, a gdy składniki się połączą dodać sodę, ocet i ubitą pianę. Wyrobić gładkie ciasto. Podłączyć palnik gazowy - średni - ustawić na nim formę - orzeszkownicę, rozgrzać ją. Z ciasta urywać małe kawałeczki i formować z nich kulki, wielkości gołębiego jaja. Kulki te, wkładać w formę, na stronie z wgłębieniem ( ja mam formę 9 otworami).. Zamknąć górną część orzeszkownicy i piec z obu stron na złotobrązowy kolor. Po upieczeniu i ostudzeniu wyrównać brzegi połówek orzeszków, i napełniać je kremem. Napełnione połówki orzeszków składamy do siebie stroną z kremem , tworząc orzech. Na masę: zagotowujemy mleko i gotującym się mlekiem zalewamy przygotowane orzechy, mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą pianę i partiami, stopniowo dodajemy do niej orzechy z mlekiem. Gotową masę nakładamy do orzeszków. UWAGA: masy tej wystarcza na podwójną porcję orzeszków - ja wykorzystuję ją do przełożenia wafli lub biszkoptu... A czekolada lub polewa czekoladowa potrzebne nam są do polania orzeszków , wtedy otrzymujemy orzechy w czekoladzie.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Orzeszki z masą orzechową (strona 1 z 1)  
msewka

msewka

2009-10-02 07:14
Bardzo pracochłonne ,ale przepyszne.Ja nie robiłam ale na szczególne okazje, np. komunię czy wesele udało mi się na nie namówić zaprzyjaźnioną kucharkę.5
Skomentuj
Oceń:
0
Termar

Termar

2009-10-02 16:00
msewka napisał(a):

Bardzo pracochłonne ,ale przepyszne.Ja nie robiłam ale na szczególne okazje, np. komunię czy wesele udało mi się na nie namówić zaprzyjaźnioną kucharkę.5



Dla mnie orzeszki wcale nie są takie pracochłonne, lubię je robić.
Skomentuj
Oceń:
0
pusieczek2@wp.pl

pusieczek2@wp.pl

2009-10-04 20:02
też je robię są takie mniamniuśne jak mówi mój wnuk:))
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Ciasta i desery
Rurki z kremem śmietanowym Czekoladowe muffinki Ciasto makowo -brzoskwiniowe
Jogurtowy tort z musem Tort brzoskwiniowy Tort z czarną porzeczką
Tarteletki z kaszą manną Ciasto z kremem i musem jabłkowym Ciasto z kremem i powidłami
Ciasto brzoskwiniowo-agrestowe Pierniczki korzenne Piernik dla leniwych

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Podróż kulinarna z Hortex Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w konkursie Hortex! Przygotuj potrawę kuchni śródziemnomorskiej i wygraj cenne nagrody! Do wygrania jest robot Kitchen Aid w wybranym przez użytkownika kolorze oraz 5 nagród dodatkowych - łyżka z silikonową krawędzią Fiskars!

  • Konkurs -  Soki marzeń z sokowirówką Philips Konkurs - Soki marzeń z sokowirówką Philips

    Owocowe i warzywne, słodkie i kwaśne, kolorowe i energetyzujące takie właśnie są soki wyciskane ze świeżych warzyw i owoców. Zapewniają zdrowie, piękny wygląd i wysoką odporność. Jakie są Wasze wymarzone kompozycje sokowe? Podzielcie się z nami swoimi pomysłami!

1 2
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert

 

Przepisy kulinarne video

Sonda

Jaką zupę lubisz najbardziej?

 
 Jaką zupę lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane