Strona główna Orzeszki z masą orzechową

Orzeszki z masą orzechową

Termar - autor przepisu Orzeszki z masą orzechową offline

Arcymistrz Kuchni
Przepisy: 358
  • Wyślij znajomemu
Zgłoś nadużycie 
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Orzeszki z masą orzechową
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 7

Orzeszki te, są odmianą w deserach. dziecko zawsze chętnie po nie sięgnie


trudność: łatwe
czas:

Orzeszki z masą orzechową - SKŁADNIKI:

  • mąka - 3 szkl,
  • masło lub margaryna - 25 dag,
  • jaja - 2 szt,
  • cukier kryształ - 1/2 szkl,
  • soda - 1/4 łyżki stołowej,
  • ocet - 1 łyżka.
  • Nadzienie - masa orzechowa:
  • cukier puder - 1 szkl,
  • masło lub margaryna - 40 dag,
  • mleko - 1,5 szkl,
  • mielone orzechy: włoskie, laskowe, lub w mieszance - 30 dag.
  • oraz
  • (ale niekoniecznie):
  • czekolada gorzka -1 tabliczka,
  • lub polewa czekoladowa

Orzeszki z masą orzechową - PRZYGOTOWANIE:

Ubić białka na sztywną pianę z odrobiną soli. Mąkę, tłuszcz, żółtka i cukier zagnieść szybko, a gdy składniki się połączą dodać sodę, ocet i ubitą pianę. Wyrobić gładkie ciasto. Podłączyć palnik gazowy - średni - ustawić na nim formę - orzeszkownicę, rozgrzać ją. Z ciasta urywać małe kawałeczki i formować z nich kulki, wielkości gołębiego jaja. Kulki te, wkładać w formę, na stronie z wgłębieniem ( ja mam formę 9 otworami).. Zamknąć górną część orzeszkownicy i piec z obu stron na złotobrązowy kolor. Po upieczeniu i ostudzeniu wyrównać brzegi połówek orzeszków, i napełniać je kremem. Napełnione połówki orzeszków składamy do siebie stroną z kremem , tworząc orzech. Na masę: zagotowujemy mleko i gotującym się mlekiem zalewamy przygotowane orzechy, mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą pianę i partiami, stopniowo dodajemy do niej orzechy z mlekiem. Gotową masę nakładamy do orzeszków. UWAGA: masy tej wystarcza na podwójną porcję orzeszków - ja wykorzystuję ją do przełożenia wafli lub biszkoptu... A czekolada lub polewa czekoladowa potrzebne nam są do polania orzeszków , wtedy otrzymujemy orzechy w czekoladzie.



Komentarze do Orzeszki z masą orzechową (strona 1 z 1)  
msewka

msewka
offline

2009-10-02 07:14
Bardzo pracochłonne ,ale przepyszne.Ja nie robiłam ale na szczególne okazje, np. komunię czy wesele udało mi się na nie namówić zaprzyjaźnioną kucharkę.5
Skomentuj
Oceń:
0
Termar

Termar
offline

2009-10-02 16:00
msewka napisał(a):

Bardzo pracochłonne ,ale przepyszne.Ja nie robiłam ale na szczególne okazje, np. komunię czy wesele udało mi się na nie namówić zaprzyjaźnioną kucharkę.5



Dla mnie orzeszki wcale nie są takie pracochłonne, lubię je robić.
Skomentuj
Oceń:
0
pusieczek2@wp.pl

pusieczek2@wp.pl
offline

2009-10-04 20:02
też je robię są takie mniamniuśne jak mówi mój wnuk:))
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Ciasta i desery
Tort urodzinowy Mariel Prosty baranek wielkanocny Świąteczne ciastka przekładane marmoladą
Tygrysek- ciasto składane Tort na chrzest Mazurek czekoladowy
Babka piaskowa na wielkanoc Zrolowana babka drożdżowa Świąteczna Baba na oleju
Pana cotta z musem truskawkowym Szarlotka tatrzańska Ciasto "Sezamowiec"
Dziś moderatorami są
misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
Konkursy
  • Konkurs - Wiosenne smaki Konkurs - Wiosenne smaki

    Przygotuj smaczne, kolorowe i lekkie wiosenne danie i wygraj kartę upominkową o wartości 50zł. Nagradzamy aż 10 osób! Konkurs uwzględnia przepisy publikowane na Waszych blogach. Zapraszamy do zapoznania się z zasadami konkursu.

1 2 3
 
 
 
Sonda
Kupując owoce i warzywa, zwracam uwagę na:

 
 Kupując owoce i warzywa, zwracam uwagę na:

głosuj
 
Ostatnio komentowane