Termar

Termar

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 357]

Orzeszki z masą orzechową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Orzeszki te, są odmianą w deserach. dziecko zawsze chętnie po nie sięgnie

Orzeszki z masą orzechową

Składniki:

Orzeszki z masą orzechową

  • mąka - 3 szkl,
  • masło lub margaryna - 25 dag,
  • jaja - 2 szt,
  • cukier kryształ - 1/2 szkl,
  • soda - 1/4 łyżki stołowej,
  • ocet - 1 łyżka.

  • Nadzienie - masa orzechowa:

  • cukier puder - 1 szkl,
  • masło lub margaryna - 40 dag,
  • mleko - 1,5 szkl,
  • mielone orzechy: włoskie, laskowe, lub w mieszance - 30 dag.

  • oraz

  • (ale niekoniecznie):

  • czekolada gorzka -1 tabliczka,
  • lub polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:

Orzeszki z masą orzechową

Ubić białka na sztywną pianę z odrobiną soli. Mąkę, tłuszcz, żółtka i cukier zagnieść szybko, a gdy składniki się połączą dodać sodę, ocet i ubitą pianę. Wyrobić gładkie ciasto. Podłączyć palnik gazowy - średni - ustawić na nim formę - orzeszkownicę, rozgrzać ją. Z ciasta urywać małe kawałeczki i formować z nich kulki, wielkości gołębiego jaja. Kulki te, wkładać w formę, na stronie z wgłębieniem ( ja mam formę 9 otworami).. Zamknąć górną część orzeszkownicy i piec z obu stron na złotobrązowy kolor. Po upieczeniu i ostudzeniu wyrównać brzegi połówek orzeszków, i napełniać je kremem. Napełnione połówki orzeszków składamy do siebie stroną z kremem , tworząc orzech. Na masę: zagotowujemy mleko i gotującym się mlekiem zalewamy przygotowane orzechy, mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą pianę i partiami, stopniowo dodajemy do niej orzechy z mlekiem. Gotową masę nakładamy do orzeszków. UWAGA: masy tej wystarcza na podwójną porcję orzeszków - ja wykorzystuję ją do przełożenia wafli lub biszkoptu... A czekolada lub polewa czekoladowa potrzebne nam są do polania orzeszków , wtedy otrzymujemy orzechy w czekoladzie.