Oscypek

Sery « poprzedni | następny »
pinecha - Przepis na: Oscypek offline

Mistrz Kuchni
Przepisy: 98
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Oscypek
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Oscypek ... jak samemu zrobić sobie oscypka ;-) więcej fotek znajduje się tu: http://kuchnia.my-forum.pl/posts/1040/1545/


danie wegetariańskie
trudność: średne
czas:

Oscypek - SKŁADNIKI:

  • przepis z 10 litrów mleka

Oscypek - PRZYGOTOWANIE:

... moja produkcja oscypka :-) -słodkie mleko z podpuszczką, dzięki niej mamy taką konsystencje sera -podpuszczka powoduje koagulacje mleka, tj. jego przejście w żel, powszechnie zwany skrzepem. - oto mam nadzieję że w miarę dokładny opis ;-) ... formę i podpuszczkę kupiłem w zakopcu :-) przepis tez mam od znajomego górala :-) -trzeba pilnować temperatury mleka, podpuszczkę rozpuść z wodą, woda i mleko musi mieć temperaturę około 35-40 stopni jak za zimne i za ciepłe to nic z tego nie będzie wszystko jest do wylania :-( następnie dobrze pokrój skrzep i daj mu 30 min odpocząć jak na zdjęciu (oczywiście przy wyłączonym gazie) jak będziesz moczyć i wyciskać ser, to temperatura wody musi mieć 55-60 stopni serki muszą poleżeć ok 10 min (będą wtedy plastyczne) potem wyciskasz, formujesz i wkładasz do cieplej wody co najmniej 4 razy (powtarzasz tą czynność) trzeba mocno wyciskać aby pozbyć się powietrza i nadmiaru wody ze środka (ja użyłem metalowego kupka) zakładasz formę i nadajesz im ten słynny kształt ;-) następny etap to solanka woda musi być tak gęsta żeby oscypki wypływały na wierzch 24 godzinki w kąpieli solnej ;-) jak będziesz wędził to, dokładnie osusz oscypki przed wędzeniem i wędź maksymalnie 5-6 godzin przy 40 C takie wędzenie nazywa się "zimnym dymem" to tyle, jak przejdziesz pierwszy etap to na pewno się uda ;-) ja robiłem takie zwykłe bez wędzenia, jak się kiedyś wędzarni dorobię to zrobię wędzone ;-)


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Oscypek (strona 1 z 1)  
Niuniaczka

Niuniaczka
offline

2010-12-13 17:01
hehehe przepis rozbrajający;-) zjadłoby się takiego oscypka, oj zjadło...;-)
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Sery
Naleśnikowe szaszłyki z mozzarellą Serowe racuszki Przegrzebki zapiekane z serem Gruyere
Pekińska z pieczoną dynią i fetą Wiejska zapiekanka ziemniaczana z boczkiem Makaron z sosem śliwkowym i fetą
Babeczki - muffiny serowe z rodzynkami Trufle z awokado z orzeszkiem Kurczak z mozarellą i orzechami
Szpinak na cieplo z żółtym serem Panierowany ser do obiadu Twarogowa pasta z makrelą w pomidorach

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj
 

Ostatnio komentowane