Oscypek

Sery « poprzedni | następny »
pinecha

Mistrz Kuchni
Przepisy: 98
zdjęcia: 1 z 1
Oscypek
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Oscypek ... jak samemu zrobić sobie oscypka ;-) więcej fotek znajduje się tu: http://kuchnia.my-forum.pl/posts/1040/1545/


danie wegetariańskie
trudność: średnie
czas:

Oscypek - SKŁADNIKI:

  • przepis z 10 litrów mleka

Oscypek - PRZYGOTOWANIE:

... moja produkcja oscypka :-) -słodkie mleko z podpuszczką, dzięki niej mamy taką konsystencje sera -podpuszczka powoduje koagulacje mleka, tj. jego przejście w żel, powszechnie zwany skrzepem. - oto mam nadzieję że w miarę dokładny opis ;-) ... formę i podpuszczkę kupiłem w zakopcu :-) przepis tez mam od znajomego górala :-) -trzeba pilnować temperatury mleka, podpuszczkę rozpuść z wodą, woda i mleko musi mieć temperaturę około 35-40 stopni jak za zimne i za ciepłe to nic z tego nie będzie wszystko jest do wylania :-( następnie dobrze pokrój skrzep i daj mu 30 min odpocząć jak na zdjęciu (oczywiście przy wyłączonym gazie) jak będziesz moczyć i wyciskać ser, to temperatura wody musi mieć 55-60 stopni serki muszą poleżeć ok 10 min (będą wtedy plastyczne) potem wyciskasz, formujesz i wkładasz do cieplej wody co najmniej 4 razy (powtarzasz tą czynność) trzeba mocno wyciskać aby pozbyć się powietrza i nadmiaru wody ze środka (ja użyłem metalowego kupka) zakładasz formę i nadajesz im ten słynny kształt ;-) następny etap to solanka woda musi być tak gęsta żeby oscypki wypływały na wierzch 24 godzinki w kąpieli solnej ;-) jak będziesz wędził to, dokładnie osusz oscypki przed wędzeniem i wędź maksymalnie 5-6 godzin przy 40 C takie wędzenie nazywa się "zimnym dymem" to tyle, jak przejdziesz pierwszy etap to na pewno się uda ;-) ja robiłem takie zwykłe bez wędzenia, jak się kiedyś wędzarni dorobię to zrobię wędzone ;-)


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Oscypek (strona 1 z 1)  
Niuniaczka

Niuniaczka

2010-12-13 17:01
hehehe przepis rozbrajający;-) zjadłoby się takiego oscypka, oj zjadło...;-)
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Sery
Pomidory pod jajeczno serową kołderką Sałatka z panierowanym camembertem Naleśniki z mascarpone oblane musem truskawkowym
Wielkanocny zajączek-serniczek na zimno Wielkanocny łosoś Serowy kotlet schabowy
Pasta z ogórkiem kiszonym Wielkanocne zajączki Wiosenna pascha
Rolada sernikowo-krówkowa Wiosenna pasta twarogowa Ziemniaczane kotleciki z łososiem i twarożkiem

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Wiosenne przebudzenie Konkurs - Wiosenne przebudzenie

    Przygotuj dowolną wiosenną potrawę, ciasto lub deser, która Twoim zdaniem zasługuje na miano królowej wiosny. Wygraj atrakcyjne nagrody. Nagrodą główna jest telefon: Nokia Lumia 530 Dual SIM!

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Twoje ulubione słodkości wielkanocne to:

 
 Twoje ulubione słodkości wielkanocne to:

 

Ostatnio komentowane