mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Oscypek z żurawiną wg Mychy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Bardzo smaczna przekąska łącząca słony smak oscypka ze słodką żurawiną. Zamiast konfitury użyłam suszonych owoców żurawiny.

Oscypek z żurawiną wg Mychy

Składniki:

Oscypek z żurawiną wg Mychy

 

  • 1 duży oscypek (nadający się do smażenia)
  • 1-2 łyżki masła
  • 70 g suszonej żurawiny
  • 1 łyżeczka miodu
  • ew. cynamon
  • 1/4 szklanki gorącej wody
  • grzanki z chleba do podania

 

Sposób przygotowania:

Oscypek z żurawiną wg Mychy
Oscypek kroję w jednocentymetrowe plastry. Do rondelka wsypuję suszoną żurawinę, wlewam gorącą wodę, wlewam płynny miód, mielony cynamon i całość gotuję kilka minut. Na patelni rozgrzewam masło, układam plastry oscypka i smażę z obydwu stron na niewielkim ogniu do zrumienienia. Usmażony serek osączam z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Na talerz wykładam plastry smażonego oscypka, wykładam żurawinę. Podaję na ciepło z grzankami.

Tagi:

chleb