alicja

alicja

Kucharz
[Przepisów: 6]

Książka Kucharska: Najlepsze przepisy na pączki, chrusty, oponki

Ósemki i oponki serowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Robi się je niezmiernie szybko i bardzo szybko się je zjada. Ta porcja wystarczy na większą rodzinkę.

Ósemki i oponki serowe

Składniki:

Ósemki i oponki serowe

 

  • tłuszcz do smażenia - 1 L
  • ser twarogowy (wiaderko) - 3/4 kg
  • mąka pszenna - 3/4 kg
  • cukier kryształ - 1 szklanka
  • jajka - 6 szt
  • soda oczyszczona - 2 łyżeczki
  • wódka 40 % - 50 ml
  • zsiadłe mleko - 3/4 szklanki
  • aromat dowolny lub cukier waniliowy lub migdałowy - 1 sztuka

 

Sposób przygotowania:

Ósemki i oponki serowe
Wszystkie składniki włożyć do miski i wyrobić ciasto.Następnie partiami wykładać na stolnicę, wałkować na grubość ok. 1,5-2 cm i wycinać szklanką kółka a następnie w środku kieliszkiem dziurki.Część zostawić jako kręgle a z części robić ósemki. Smażyć na głęboki tłuszczu (olej lub olej ze smalcem do głębokiego smażenia), wyjmować łyżką cedzakową a następnie posypywać cukrem pudrem lub lukrować.