bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Osiem torcików kawowych w jednym

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 16

Postanowiłam zaszaleć i zrobić najprostsze pod słońcem ciasto, którego nie da się zepsuć!

Osiem torcików kawowych w jednym Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Osiem torcików kawowych w jednym

 

  • 200 g masła
  • 200g cukru pudru
  • 4 jajka
  • 200g mąki
  • 1 i 1/4 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 czubate łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżka wrzącej wody
  • 3 łyżki zmielonych drobno orzechów
  • 250 serka mascarpone
  • 320 ml śmietany kremówki
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 50g czekolady białej
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • dekoracja: kokos, kandyzowane wiśnie, ozdobne perełki, płatki białej i ciemnej czekolady

Sposób przygotowania:

Osiem torcików kawowych w jednym
Rozgrzać piekarnik do 180C. Tortownicę najlepiej 20-22cm wyłożyć papierem do pieczenia,wystarczy tylko dno. Masło wyjąć, bo ma być miękkie. Kawę rozpuścić w łyżce wrzącej wody, odstawić do ostudzenia. Mąkę razem z proszkiem przesiać. Do miski wsypać wszystkie składniki ciasta (jajka, mąkę, zmielone migdały, masło, cukier, proszek do pieczenia, rozpuszczoną kawę) i zmiksować aż do uzyskania gładkiego ciasta. Ciasto wlać do formy, wyrównać, piec przez około 30-35 min aż się zarumieni lub sprawdzić metodą "suchego patyczka". Wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Gdy ostygnie ostrożnie przeciąć na dwa placki. Kremówkę ubić na sztywno, wymieszać z serkiem mascarpone i ekstraktem waniliowym. Masę rozsmarować na dolnym placku i przykryć górnym. Odstawić na 15 minut do lodówki. Następnie ostrożnie pokroić ciasto na 6-8 równych kawałków. Przystąpić dekoracji. Nad garnkami z gorącą wodą w osobnych miseczkach rozpuścić białą i ciemną czekoladę. Czekoladami posmarować górę trójkątów i ozdobić każdy trójkąt używając ozdób, kokosu, owoców, tak by powstały różne, osobne, małe torciki. Wstawić na pół godziny do lodówki do schłodzenia.
Osiem torcików kawowych w jednym
Sponge cake w formie zmodyfikowanej z orzechami i kawą