Magda2601

Magda2601

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 290]

Ósme niebo

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zachęcam do skorzystania z moich przepisów , gdyż są szybkie tanie i smaczne i przynoszą niezwykłe rezultaty ;)

Ósme niebo

Składniki:

Ósme niebo

 

  • 25-30 dag biszkopt w (najlepiej
  • podłużnych)
  • I szklanka culou
  • 6 żółtek
  • I łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1/2 kostki małgaryny
  • l/z kieliszka rułnu lub brandy
  • albo kilka kropli aromatu rumowego
  • lub arakowego
  • 1/2 szklanki mocnej kawy, herbaty
  • lub kakao
  • garść wiórków kokosowych lub płatkaw
  • migdałowych
  • gorzkie kakao
  • sól
  • tłuszcz do formy

Sposób przygotowania:

Ósme niebo
W rondelku z nierdzewnej stali podgrzewać, stale mieszając, cukier z 5-6 łyżkami wody oraz cynamonem, do chwili,gdy cukier się rozpuści, a masa nieco zgęstnieje, jednak nie powinna się przyrumienić tka lękko ubić ze szczyptę soli,
a następnie powoli wlewać gorący syrop cukrowy ubrjając nadal (najlepiej mikserem) do chwili, gdy powstanie jednolita
masa. ostudzić. Wystudzony krem ponownie ubijać, dodając po łyżeczce margarynę o temperaturze pokojowej. Gotowy krem
schłodzić w lodówce. Niewielką blachę
albo formę wyłozyć lekko natłuszczoną folią aluminiową. Alkohol wymieszać z kawą maczać biszkopty i układa warstwami w wyłożonej folią formie. Kaźdą warstwę
posmarować kremem cynamonowym i oprószyć kakao (najlepiej przez sitko).Układać warstwami: podłużne biszkopty
układać co warstwę w innym kierunku:wzdŁuż, a raz w poprzek - nada to większą spójność. ostatnią warstwą
będzie krem nałeży posypać go wiórkami kokosowymi (można uprzednio moczyć je w alkoholu). Przykryć folią
i wstawić do lodówki na kilka go' Deser podawać schłodzony

Tagi:

biszkopt kawa