Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Ośmiornica w gęstym sosie pomidorowym

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Ośmiornica jeden z moich ulubionych owoców morza- często niedoceniony, ale to chyba przez trudność w zdobyciu, przygotowany w gęstym sosie pomidorowym na bazie białego wina poleca się na kolacje (nie tylko te romantyczne ).

Ośmiornica w gęstym sosie pomidorowym Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ośmiornica w gęstym sosie pomidorowym

 

  • 1 kg ośmiornicy
  • 2 liście laurowe
  • 1 gałązka tymianku
  • Sos:
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chilli
  • 4 pomidory
  • ½ szklanki przecieru pomidorowego
  • 2 liście laurowe
  • 1 gałązka tymianku
  • ½ szklanki białego wina
  • Garść czarnych oliwek
  • Sól, pieprz
  • Bagietka

Sposób przygotowania:

Ośmiornica w gęstym sosie pomidorowym
Ośmiornicę oczyszczamy, pozbawiamy kolca znajdującego się na środku głowy (ja go po prostu wycisnęłam), myjemy i osuszamy. W garnku gotujemy wodę z liśćmi laurowymi i gałązką tymianku, kiedy woda zacznie wrzeć wkładamy do niej ośmiornicę i gotujemy 15 minut. Po tym czasie ośmiornicę wyjmujemy z wody i odstawiamy do przestygnięcia.

Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy wrzucamy liść laurowy i gałązkę tymianku i chwilę przesmażamy zioła. Dodajemy posiekaną w drobną kostkę cebulę i czosnek – smażymy 1 minutę po czym dodajemy startą na grubych oczkach marchewkę.

Pomidory sparzamy ze skórki, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Tak przygotowane dodajemy wraz z przecierem pomidorowym do podsmażonych warzyw. Dusimy pod przykryciem 10 minut. Ośmiornicę kroimy w kostkę i wkładamy do sosu, wlewamy białe wino i dusimy so jeszcze około 20-30 minut.

W tym czasie płyn powinien odparować i sos powinien zgęstnieć (jeśli jest zbyt rzadki odparowujemy go jeszcze kilka minut ). Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Bagietkę kroimy na kromki i grillujemy na patelni grillowanej na rumiano.

Gotowy sos posypujemy pokrojonymi w plasterki czarnymi oliwkami, serwujemy gorący razem z chrupiącą bagietką.
Ośmiornica w gęstym sosie pomidorowym
umyta,oczyszczona i pozbawiona kolca ośmiornica
Ośmiornica w gęstym sosie pomidorowym
sos pomidorowy z ośmiornicą w trakcie przygotowania

Tagi:

sosy pomidory