lenian

lenian

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 156]

Ośmiornica w ragout pomidorowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ośmiornica atlantycka duszona w pomidorach. Przepis inspirowany kuchnią portugalską, podany z kuskusem.

Ośmiornica w ragout pomidorowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ośmiornica w ragout pomidorowym

 

  • 1 ośmiornica cała
  • 2 cebule
  • 2 listki laurowe
  • 4 łyżki oliwy
  • 50 ml wody
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 cm korzenia imbiru
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 800 ml pomidorów z puszki
  • 30 g masła
  • oliwa
  • 1/3 łyżeczki curry
  • liście mięty
  • cytryna

Sposób przygotowania:

Ośmiornica w ragout pomidorowym
Jeżeli mamy świeżą ośmiornicę to w celu skruszenia najlepiej zamrozić ją na dobę przed gotowaniem. Po rozmrożeniu zaczynamy od usunięcia otworu gębowego i oczu oraz wnętrzności jeżeli są. Następnie pod bieżącą wodą dokładnie płuczemy. Do dużego garnka wlewamy 4 łyżki oleju i wkładamy ośmiornicę. Obraną całą cebulę dodać do ośmiornicy, a także 4 plasterki obranego imbiru, liście laurowe i wodę. Przykrywamy pokrywką i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na małym ogniu przez około pół godziny. Pozostałe warzywa obieramy i kroimy. Seler w plasterki a czosnek, resztę imbiru i cebulę w kostkę. Pomidory kroimy na cząstki. Po ugotowaniu ośmiornicy wyjmujemy ją z garnka aby trochę ostygła i kroimy na plasterki. Korpus odkrawamy od macek i też kroimy w kawałki. Same końcówki macek zostawiamy nieco dłuższe. Sos po gotowaniu ośmiornicy redukujemy na gazie, tak by zostały około 4 łyżki, będzie bardzo esencjonalny. W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy dodajemy pokrojony czosnek, imbir i cebulę, mieszając smażymy do zeszklenia, następnie dodajemy seler naciowy, chwilę razem przesmażamy i dodajemy curry. Zalewamy wszystko pokrojonymi pomidorami. Prużymy około 10 minut. Pokrojoną ośmiornicę dodajemy do sosu z warzywami wraz ze zredukowanym sosem i gotujemy jeszcze razem 5 minut. Następnie dodajemy masło rozprowadzając je w sosie. Na koniec przed podaniem posypać pokrojonymi listkami mięty. Na talerzu podać z cząstką cytryny do skropienia
Ośmiornica w ragout pomidorowym
Po rozmrożeniu zaczynamy od usunięcia otworu gębowego
Ośmiornica w ragout pomidorowym
Do dużego garnka wlewamy 4 łyżki oleju i wkładamy ośmiornicę.
Ośmiornica w ragout pomidorowym
Po ugotowaniu ośmiornicy wyjmujemy ją z garnka aby trochę ostygła i kroimy na plasterki
Ośmiornica w ragout pomidorowym
Pokrojoną ośmiornicę dodajemy do sosu z warzywami

Tagi:

pomidory