Malgosia*Ieper

Malgosia*Ieper

Starszy Kucharz
[Przepisów: 21]

Ośnieżone Karpaty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Karpatka- na imprezze i dla meza do kawy:)

Ośnieżone Karpaty Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ośnieżone Karpaty

 

 

  • KREM:
  • 3 budynie waniliowe bez cukru
  • 1,5 kostki masła
  • 0,4 szklanki cukru
  • cukier waniliowy

 

  • PONADTO:
  • cukier puder

 

 

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Ośnieżone Karpaty
CIASTO: Zagotować margarynę z wodą. Powoli dodawać mąkę, cały czas mieszając.Gdy powstanie jednolita masa, zdjąć z ognia i ostudzić. Po wystudzeniu wbić jajka i zmiksować. Masę rozsmarować na dużej, płaskiej blaszce ( najlepiej takiej z piekarnika). Piec ok. 30 minut w temp. 180°C. Po upieczeniu wyjąć i ostudzić. KREM: Z litra mleka odlać 0,5 szklanki, wlać do miseczki i rozmieszać w nim proszek budyniowy. Resztę mleka zagotować z cukrem, do wrzącego mleka wlać rozpuszczony budyń, cały czas mieszać. Gdy budyń zgęstnieje zdjąć ognia i wystudzić. Do zimnej masy budyniowej dodać masło, zmiksować. "Karpatowy" placek przekroić na pół, przełożyć krememem, posypać cukrem pudrem i schłodzić. Smacznnego!.
Ośnieżone Karpaty
oto gotowe ciasto, po pieczeniu wyglada inaczej:)
Ośnieżone Karpaty
najpierw robimy gotowane ciasto z margaryny, wody i maki
Ośnieżone Karpaty
gotowy placek przekrajamy na pol i przekladamy kremem