SUPERPRZEPIS

Ostatkowe oponki konfiturą nadziane

         
ocena: 4/5 głosów: 5
Ostatkowe oponki konfiturą nadziane Więcej zdjęć (3)

Przepis na konkurs z konfiturą lub słodkim syropem Polska Róża.

Składniki:

Ostatkowe oponki konfiturą nadziane

 

  • 250 g mąki pszennej typu 1850
  • 250 g serka homogenizowanego
  • 3 duże łyżki cukru
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 żółtko
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół łyżeczki octu
  • szczypta soli
  • konfitura owocowa
  • 100 ml kwaśnej śmietany
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Ostatkowe oponki konfiturą nadziane
Oponki te są ciemniejsze, gdyż użyłam mąki pełnoziarnistej.
Tak naprawdę przepis jest banalny, gdyż wszystkie składniki oprócz konfitury mieszamy ze sobą i wyrabiamy ciasto. Na stolnicy podsypujemy mąką i rozwałkować ciasto. Szklanką wykrawamy kółka a w środku nich kieliszkiem mniejsze kółeczko. Przygotowane oponki smażymy z obu stron w głębokim, rozgrzanym oleju. Nadziewamy konfiturą, wstrzykując ją w gotowe oponki. Delikatnie posypujemy cukrem pudrem.
Ostatkowe oponki konfiturą nadziane
Z podanych składników wyrabiamy ciasto i wałkujemy.
Ostatkowe oponki konfiturą nadziane
Oponki smażymy w głębokim oleju z obu stron, aż uzyskają brązowy kolor.