Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Ostatkowe wstęgi

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Tego roczny karnawał dobiega już końca, a razem z nim kończy się okres smażenia chrustów i faworków.

Ostatkowe wstęgi

Składniki:

Ostatkowe wstęgi

 

Sposób przygotowania:

Ostatkowe wstęgi
Przesiana mąke wysyp na stolnicę, zrób w niej dołek i wlej w niego kwaśną śmietanę, rum, żółtka oraz jedno całe jajko. Całość dokładnie zagnieć, po czym wyrabiaj ciasto przez 15min na sucho bez podsypywania mąką.

Gotowe ciasto cienko rozwałkuj po czym wycinaj z niego dłubie wstęgi, pasy ciasta sklejaj ze sobą przy pomocy odrobiny białka.

Gotowe ciastka smaż na rozgrzanym tłuszczu.