Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Ostra wołowina po koreańsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Potrawa dla fanów ognia w ustach, soczysta wołowina w stylu koreańskim podana z ryżem i kimchi na pewno przypadnie go gustu prawdziwym mężczyznom :)

Ostra wołowina po koreańsku

Składniki:

Ostra wołowina po koreańsku

 

  • 2 razy po 250 gram steku z rostbefu lub antrykotu
  • Marynata:
  • ¼ szklanki sosu sojowego
  • ½ pęczka szczypiorku z dymką
  • 1 łyżka wina ryżowego
  • 1 łyżeczka papryki gochujang Skworcu.pl
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ łyżeczki startego imbiru

 

Sposób przygotowania:

Ostra wołowina po koreańsku
Do miseczki wlewamy sos sojowy, wino ryżowe, olej sezamowy i brązowy cukier – mieszamy wszystko razem aż do uzyskania emulsji i rozpuszczenia się cukru. Dodajemy do niej pokrojony szczypiorek wraz z cebulką, pastę chilli, posiekany drobno czosnek i starty na drobnej tarce imbir – mieszamy. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy umyte wcześniej i osuszone mięso. Marynujemy je minimum godzinę. Rozgrzewamy patelnie z 1 łyżką oliwy. Mięso smażymy od3-6 minut z każdej strony w zależności od stopnia wysmażenia. Wołowinę serwujemy z ryżem ugotowanym na sypko i kimchi.